Tiskovni predstavnik SPD je dodal, da imajo pripravljenih več časovnih načrtov glede zaključka pogajanj in oblikovanja koalicijske pogodbe. Po informacijah dpa naj bi vodje strank CDU, CSU in SPD, Angela Merkel, Horst Seehofer in Martin Schulz že v torek dopoldne predstavili vsebino koalicijske pogodbe tudi medijem.

O koalicijski pogodbi bodo nato morali glasovati še člani SPD, najverjetneje po pošti. Glasovnice pa bi potem predvidoma prešteli prvi vikend v marcu, ko bi tudi razglasili rezultate.

Pogajanja ponovno zastala pri področjih delovne zakonodaje in zdravstva

V prostorih SPD v Berlinu se danes nadaljujejo pogajanja, ki se bodo zavlekla najmanj do večera, ko naj bi se ponovno sestala velika 91-članska skupina, ki bo predvidoma odobrila zadnje dogovorjene kompromise.

Pogajanja so v nedeljo ponovno zastala pri področjih delovne zakonodaje in zdravstva. SPD namreč vztraja pri omejitvi pogodb za določen delovni čas in vzpostavitvi pravičnega zdravstvenega zavarovanja. Sicer pa so se v nedeljo med drugim dogovorili glede stanovanjske politike in digitalizacije.

Brez vlade s polnimi pooblastili že od septembra

Največje evropsko gospodarstvo je brez vlade s polnimi pooblastili že od septembrskih parlamentarnih volitev, najdlje od leta 1949. V zadnjem času je to povzročilo tudi padec javnomnenjske podpore SPD ter tudi CDU in CSU. Glede na rezultate ankete televizije ARD kar 71 odstotkov vprašanih ne razume, zakaj oblikovanje vlade traja toliko časa in zato postajajo nestrpni.

Nestrpni pa so počasi tudi v Bruslju. Nemški evropski komisar za proračun iz vrst CDU Günther Oettinger je pozval unijo in SPD naj čim prej oblikujejo koalicijsko pogodbo. "Čim hitreje, tem bolje," je danes dejal komisar za nemški časnik Rheinische Post. Dodal je, da je na ravni Evropske unije treba sprejeti več pomembnejših določitev, na primer na področju proračuna in azilne politike. V Bruslju pa pričakujejo, da bo nova nemška vlada zaprisegla še pred vrhom EU v marcu.