Osnutek koalicijske pogodbe je dolg 177 strani in nosi naslov »Nov preboj za Evropo / Nova dinamika za Nemčijo / Nova povezanost za našo državo«. Ali bo prepričal več kot 460.000 članov SPD, ki bodo imeli zadnjo besedo glede vstopa svoje stranke v veliko vladno koalicijo, pa je vprašanje, na katerega bo mogoče odgovoriti šele v začetku marca. Takrat naj bi se namreč zaključilo glasovanje po pošti in se prešteli oddani glasovi.

Prvak SPD Martin Schulz je v pogajanjih dosegel, da bo vladna koalicija, če bo do nje seveda sploh prišlo, po dveh letih naredila celovito vmesno oceno dela in po potrebi sprejela popravke za »drugi polčas«. Schulz naj bi upal, da mu bo s tem uspelo prepričati članstvo.

Novi zunanji minister bo Schulz, odstopil pa bo s položaja predsednika stranke

Člani nemških socialdemokratov (SPD) bodo o vstopu v koalicijo glasovali od 20. februarja do 2. marca, izid glasovanja pa naj bi bil znan 4. marca, je danes sklenilo predsedstvo SPD. Martin Schulz je obenem uradno potrdil, da naj bi odstopil z vrha SPD in postal novi zunanji minister. Položaj bo prepustil vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles. Ta bi tako postala prva predsednica SPD v njeni zgodovini.

Socialdemokrati naj bi med drugim še naprej vodili zunanje ministrstvo in ministrstvo za delo ter socialne zadeve. Prevzeli naj bi tudi finančno ministrstvo. Kot navaja dpa, naj bi novi finančni minister postal sedanji župan Hamburga Olaf Scholz.

Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja naj bi vodila notranje ministrstvo. Ministrstvo naj bi prevzel kar sam Seehofer, ki se sicer poslavlja s položaja predsednika bavarske deželne vlade. Na ministrstvu naj bi okrepili zlasti področja priseljevanja, beguncev in migrantov ter notranje varnosti. Stranka pa naj bi prevzela še resorje za promet, digitalizacijo in razvoj, še poroča dpa.

Da je bil koalicijski dogovor za četrto vlado pod vodstvom Merklove sklenjen, je potrdil tudi vodja njenega kabineta in sedanji vršilec dolžnosti finančnega ministra Peter Altmeier. »Imamo koalicijski dogovor, ki bo omogočil veliko pozitivnih stvari za veliko državljanov,« je dejal Altmeier novinarjem po koncu zadnjega kroga pogovorov.

Zadovoljstvo nad sklenjenim dogovorom o novi rdeče-črni veliki koaliciji so izrazili tudi v vodstvu SPD. »Utrujeni, a zadovoljni. Dogovor je sklenjen. Končno,« je stranka objavila na omrežju WhatsApp skupaj s fotografijo sedmih strankinih pogajalcev. Med njimi sta bila tudi Schulz in hamburški župan Olaf Scholz. Schulz naj bi glede na navedbe virov iz pogajalskih skupin postal novi zunanji minister. SPD naj bi poleg tega še naprej vodil ministrstvo za delo ter socialne zadeve.

Iz virov pri SPD pa je dpa izvedela še, da bo Schulz zdaj odstopil s položaja predsednika stranke in ga predal vodji strankine poslanske skupine v bundestagu Andrei Nahles.