Pri izjavah visokih uradnikov EU se Zagreb in Ljubljana pogosto poskušata oprijeti za tisto, kar je izrečeno, kot tudi za tisto, kar ni. Ko nekdo ne omenja implementacije arbitražne odločbe, potem na Hrvaškem menijo, da je Evropska komisija spremenila stališče. Slovenija pa se oprijema na omembo, da je to tudi evropsko in ne samo dvostransko vprašanje, navaja časnik.

Ne glede na to, kako se Juncker v določeni situaciji izraža, je stališče Evropske komisije je še zmeraj jasno - gre za dvostransko vprašanje, državi morata spor urediti dvostransko. Obenem pa pravijo, da mora biti rešitev v skladu z odločbo arbitražnega sodišča ter da so v Bruslju pripravljeni olajšati iskanje rešitve, če si obe državi to želita, dodaja.

»Ena država ima malo bolj prav kot druga«

»Na nek način je stališče Evropske komisije še vedno bližje stališču Slovenije, ker omenja, da je treba spoštovati arbitražno sodbo,« piše dopisnik časnika iz Bruslja.

Poudarja, da je Evropska komisija precej skrivnostna glede ostalih vprašanj, kot je tisto ali bodo predlagali kakšno rešitev in ali bo pri tem Juncker osebno sodeloval. Dodaja, da so neimenovani diplomatski viri povedali, da se komisija ne želi postavljati na stran ene ali druge države, čeprav menijo, da »ima ena država malo bolj prav kot druga«.

»Torej, menijo, da je za Slovenijo dovolj politično sporočilo, da je treba spoštovati arbitražno odločbo. Sicer pa Slovenija ne rabi pričakovati, da se bo EK pridružila Sloveniji in skupaj z Ljubljano šla na Sodišče EU proti Hrvaški«, poudarja.

Ko Evropska komisija govori o tem, da gre za evropsko vprašanje, predvsem misli na proces širitve EU, nadaljuje komentator, ki poudarja, da je »vztrajna in naporna« Slovenija uspela iz strategije za širitev na Balkan izločiti omembo Meddržavnega sodišča v Haagu kot inštitucije za reševanje dvostranskih sporov o mejah med državam.

V mislih je treba imeti neko drugo Junckerjevo izjavo, pravijo v Bruslju. Spor med Hrvaško in Slovenijo zanima redko koga v EU, zato se državi morata dogovoriti in čim prej priti do rešitve, še meni komentator.