Lidlovi prodajalci so zaposleni za krajši delovni čas, saj je to po navedbah družbe "izrednega pomena za načrtovanje optimalnih ekip v trgovinah". Z marcem bodo lahko, če bodo želeli, prešli na 30-urni tedenski delovnik, če pa se za to ne bodo odločili, bodo lahko še naprej ostali na obstoječi pogodbi za 25-urni delovnik.

Sprememba urnika bo prinesla tudi spremembo plač. Po prejšnji plačni lestvici je plača prodajalca, zaposlenega za 25 ur tedensko, znašala med 700 evri za začetnika in 820 evri za dolgoletnega sodelavca. Novi razpon plač prodajalcev, zaposlenih za 30 ur tedensko, sega od 840 do 980 evrov.

»Za spremembo smo se odločili, ker želimo odgovoriti na izzive, ki nam jih prinaša stalna rast kupcev v naših trgovinah,« je po navedbah družbe pojasnila vodja njenega kadrovskega področja Lea Tkalec. Lidl po njenih besedah verjame, da bo poteza odlično sprejeta.

Nedeljsko delo v Lidlu ni dodaten dan k delovnemu tednu

Lidl Slovenija ima od lanskega decembra sicer polni certifikat družini prijaznega podjetja, kar je po navedbah Tkalčeve tudi razlog, da so se odločili zaposlenim ponuditi možnost, da se sami odločijo, ali jim sprememba urnika dela ustreza.

V družbi so ob tem spomnili, da pri načrtovanju svojih ekip vedno upoštevajo tudi interno pravilo, ki dopušča največ pet delovnih dni tedensko. To v praksi pomeni, da zaposleni, ki dela v nedeljo, v tistem tednu dela le še štiri dni. Nedeljsko delo v Lidlu torej ni dodaten dan k siceršnjemu delovnemu tednu, so še zapisali.

Morebitnih sprememb zaradi novih pravil glede dela v trgovinah ob nedeljah in praznikih, o katerih so se z aneksom h kolektivni pogodbi dogovorili v dejavnosti trgovine, v Lidlu ob tem niso omenjali. Za STA so januarja pojasnili, da se bodo spremembam kolektivne pogodbe lahko prilagodili z obstoječimi ekipami.