Vina vseh štirih finalistov natečaja Lidlov mladi vinar so bila na trgovskih policah trgovskega podjetja Lidl od sredine novembra. Gre za izjemna vina, ki jih mladi vinarji pridelujejo sami.

Cenili so ga tudi na dunajskem dvoru

Jernej Žorž je zmagal z vinom zelen, ki je avtohtona sorta Vipavske doline. Zmagovalno vino je letnik 2016 in ima tipične zeliščne in cvetne note ter zelo lep žameten okus in dolg pookus.

»Pri vinu smo uporabili krajšo maceracijo, kar pomeni, da je vino odležalo na kožicah grozdja in s tem posledično dobilo bogatejši okus. To sicer ni ravno v praksi vinogradnikov Vipavske doline, ampak sami vedno želimo pozitivno izstopati,« je opisal zmagovalno vino Žorž. Njegovo izbrano vino je primerno za vse priložnosti, lahko ga popijete kozarček v dobri družbi ali ga kombinirate s hrano. Najbolj se prileže k ribjim in zelenjavnim jedem, prav tako k siru z orehi.

»Zelen ima kar pestro zgodovino, lahko bi ga primerjali z našo drago Slovenijo, ki je ravno tako imela dobre in slabe čase. Največjo slavo je zelen doživel v 19. stoletju, ko so vino znali ceniti ne le na območju takratne krajnske dežele, ampak tudi na dunajskem dvoru, saj so ga zelo veliko izvozili. Leta 1844 je bilo omenjeno v prvem vinogradniškem priročniku Vinoreja, ki ga je napisal Matija Vrtovec. Vrtovec je že takrat znal ceniti vipavske sorte in je o vinu zelen napisal, da je to vino s posebnim žlahtnim duhom. Prav ljubezen do avtohtonih sort je Vrtovca vodila do tega, da je napisal odprto pisno Francetu Prešernu, naj napiše odo zelenu in pineli, iz tega pa je nastala tudi naša himna Zdravljica. Kratko obdobje po drugi svetovni vojni je bilo to vino malce zapostavljeno, ravno zaradi svoje posebnosti in truda vipavskih vinogradnikov pa je spet pridobilo slavo, ki si jo zasluži, in o tem priča prav gotovo tudi to, da sem s tem vinom osvojil naslov Lidlov mladi vinar 2017,« je ponosno povedal zmagovalec Lidlovega natečaja.

Vino, ki ima veličino velikih

Janez Colnar mlajši iz Vinske kleti Colnar na Dolenjskem je bil najmlajši finalist. Za tekmovanje je izbral laški rizling Colnar letnik 2016, suho in sveže vino intenzivnih in finih arom. V tem vinu se zaznajo predvsem agrumi, lipov cvet in breskev. Odlikuje ga izredna harmonija barve, vonja in okusa, ki je intenzivno eleganten, kar je pri vinu zelo iskano. To vino je mladi vinar iz Dolenjske izbral, ker verjame, da ima vino telo, ki lahko prepriča. Njegova izbrana žlahtna kapljica ne potrebuje posebne priložnosti, da si jo privoščiš kakšen kozarček. Lahko preprosto uživaš v vsebini, vino pa je primerno tudi za praznično pogrnjeno mizo, saj ima veličino velikih vin.

»Grozdje, iz katerega je nastal Colnarjev laški rizling, je bilo ročno obrano na izbrani legi v vinogradu v polni zrelosti, sledila je daljša fermentacija, na dražeh je zorelo skoraj šest mesecev, sledili sta skrbna kontrola in nega vse do stekleničenja,« je opisal tekmovalno vino Janez Colnar mlajši, ki je bil preprosto srečen že ob spoznanju, da je zmagal med belimi suhimi vini in se uvrstil med finaliste. Hvaležen je tudi trgovski verigi Lidl za razpisan natečaj in za možnost prodaje na njihovih policah. Blagovno znamko Colnar poznajo po vsej Sloveniji večinoma po cvičku, malo manj pa po preostalih sortnih vinih, ki so jih o v Colnarjevi kleti začeli izdelovati leta 2015, tako da so šele na začetku svoje poti in se prebijajo na zelo zahteven trg predvsem s kakovostjo.

Vsekakor sta Primorec in Dolenjec naredila s svojimi izdelki marsikatero praznično mizo še bogatejšo, saj so zaloge njunih vin v decembrskih dneh skoraj pošle.