Oseba, težka 65 kilogramov, ki bi šest ur dnevno stala namesto sedela, bi ob enakem vnosu kalorij izgubila 2,5 kilograma letno oz. deset v štirih letih, izsledke študije povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dolgotrajno sedenje botruje epidemiji debelosti, boleznim srca in ožilja ter diabetesu. »S stanjem na delu ne bi samo porabili več kalorij, zaradi večje aktivnosti mišic se tudi zmanjša verjetnost srčnih napadov, kapi in diabetesa, tako da bi stoječe pisarniško delo lahko prineslo tudi druge koristi,« je dejal eden od avtorjev študije, Francisco Lopez-Jimenez iz klinike Mayo v Rochestru.

Spontano gibanje

Dodal je, da se večina ljudi med stanjem spontano giblje - se prestopa z noge na nogo ali se premika naprej in nazaj - in koristi teh gibov po njegovem ne bi smeli podcenjevati. V vsakem primeru se je treba izogibati dolgotrajnemu sedenju, je opozoril.

Študija iz leta 2015 je ugotovila, da stoječe delo v pisarni zvišuje produktivnost. A nemški zdravniki opozarjajo, da stanje na delovnem mestu na dolgi rok ni dobro za zdravje. Menijo namreč. da bi lahko botrovalo težavam z mišicami in kostmi, zato svetujejo zmernost tudi pri stoječem pisarniškem delu.