Debele snežinke danes zjutraj niso poskrbele le za zimske radosti, ampak tudi za marsikatero nevšečnost, predvsem v prometu. Že od zgodnjega jutra so se vrstile informacije o močnem sneženju, zastojih, zaporah cest in zdrsih tovornjakov. Snežna odeja se je najbolj odebelila na Gorenjskem in Notranjskem, kjer do jutrišnjega večera pričakujejo skoraj pol metra novozapadlega snega. Danes je snežilo po vsej državi, razen po nižinah na Primorskem in v Prekmurju. Zimske službe so bile v polnem pogonu. V ljubljanski občini je bilo na primer na delu 58 plugov na tovornih vozilih in 52 na traktorjih, sneg pa je odstranjevalo več kot 500 delavcev.

Težave tudi v letalskem prometu

Zaradi nastajanja ledenih plošč so zjutraj zaprli dolenjsko avtocesto na višnjegorskem klancu v smeri Novega mesta, kar je povzročilo daljše zastoje. Na tem območju je prišlo do več zdrsov vozil. Podobne vesti so prihajale s primorske avtoceste, ki so jo zaradi zdrsa tovornjaka zaprli med Vrhniko in Logatcem v smeri Kopra. Tovornjak je zdrsnil tudi s hitre ceste med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti Razdrtemu, zato je bil tudi ta odsek zaprt. V tem delu Slovenije so nastale poplave, reka Vipava se je namreč začela razlivati v srednjem toku. Zaprt je bil tudi vozni pas na štajerski avtocesti proti Ljubljani, ker se je v predoru Podmilj zgodila prometna nesreča, zaradi povečanega števila tovornih vozil pa med Blagovico in cestninsko postajo Kompolje. Proti večeru so se razmere umirile, ceste pa so bile večinoma odprte.

Promet je bil zaradi snega po skoraj vsej državi upočasnjen, zato se je potovalni čas med kraji podaljšal, od Kopra do Ljubljane je po podatkih prometnoinformacijskega centra Danes popoldne pot trajala uro in 32 minut. V popoldanski prometni konici so bili na ljubljanski obvoznici dolgotrajni zastoji. Ponekod so iz prometa izločali tovorna vozila, v nekaterih delih Gorenjske pa so bile obvezne verige, predvsem na cestah čez prelaze. Zaprte ali delno zaprte so bile še številne druge ceste. Na ljubljanski obvoznici je bil zaprt uvoz Rudnik proti Kozarjam. Na južni ljubljanski obvoznici je sneg povzročil še posebno veliko težav, avtocesta je bila zaradi prometne nesreče krajši čas zaprta med priključkom Ljubljana zahod in počivališčem Barje v smeri Malenc. Sneg je povzročil tudi težave v potniškem prometu. Avtobusi so imeli zamude, brez težav pa ni šlo niti na letališču Brnik, kjer so prav tako nastajale zamude, odpovedati pa so morali let v London, na letališče Stansted. Nekaj manjših zamud je bilo tudi v železniškem prometu.

Na Primorskem bo pihala burja

Zaradi snega se je v gorah povečala nevarnost plazov. Kot so opozorili na upravi za zaščito in reševanje, je posebna nevarnost na območju Zelenice. Nevarnost plazov je četrte stopnje na petstopenjski lestvici. Zaradi teh razmer so številne planinske koče zaprle vrata. Nekaj dela so imeli zaradi obilnega sneženja tudi na ljubljanski urgenci, a ne bistveno več kot sicer. Danes so do 13. ure sprejeli 91 pacientov, od tega pet smučarjev in tri, ki so se poškodovali zaradi padca na snegu, pozno popoldne pa so nam z urgence sporočili, da posebnosti ni. Kljub temu opozarjajo, naj bodo ljudje v delih države, kjer sneži, previdni in se obnašajo samozaščitno.

Sneženje je zvečer in ponoči oslabelo, a vremenoslovci napovedujejo, da se bo jutri spet okrepilo. Ponehalo bo zvečer in v noči na nedeljo, najpozneje na jugovzhodu Slovenije. Na Primorskem bo težave verjetno povzročala še burja, ki je pihala že danes. Jutri naj bi dosegla do 100 kilometrov na uro, popoldne pa naj bi oslabela. V nedeljo naj bi se zjasnilo.