»Njihovo priprtje s strani Španije je sramota za človekove pravice, z namenom preprečiti jim, da bi odigrali svojo vlogo kot politični predstavniki katalonskega naroda,« je novinarjem povedal eden od odvetnikov, Ben Emmerson.

Omenjeno trojico sicer sestavljajo odstavljeni katalonski podpredsednik Oriol Junqueras in voditelja dveh vplivnih, neodvisnosti naklonjenih civilnodružbenih gibanj, Jordi Sanchez iz Katalonskega narodnega kongresa (ANC) in Jordi Cuixart iz Omnium Cultural.

Kot je sicer pojasnil Emmerson, njihov namen ni prositi ZN, da se izrekajo glede vprašanja neodvisnosti Katalonije, ampak si želijo potrditve ZN, da španska vlada ne more zatreti političnih disidentov z arbitrarnimi priprtji. »Španija mora te moške izpustiti,« je bil jasen. Njihovo zaprtje je namreč v nasprotju z mednarodnim pravom, obtožbe na njihov račun pa so »povsem politične«. »Dejanja španske države predstavljajo nevaren presedan« in »pripadajo preteklemu obdobju v španski politiki, za katerega smo mislili, da je že zdavnaj izginilo«.

Omenjeno delovno skupino ZN sestavljajo neodvisni pravni strokovnjaki za človekove pravice. Doslej je obravnavala že na stotine primerov, tudi nekatere zelo odmevne, kot sta na primer ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange in sedanja voditeljica Mjanmara Aung San Suu Kyi. Še posebej je odmevala odločitev skupine leta 2016, da je Assange na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da je ubežal aretaciji, »arbitrarno priprt«.

Svoje ugotovitve glede katalonskih voditeljev naj bi skupina po besedah Emmersona sprejela v »nekaj tednih ali mesecih, prej kot letih«. Njene odločitve sicer niso zavezujoče, poleg tega imajo države pravico, da v roku dveh mesecih zahtevajo njihovo revizijo, če predložijo nove relevantne informacije.