»Opazujemo zadnje dni republike Katalonije,« je pisalo v enem od sporočil, ki jih je prejel Comin in jih je ujel snemalec španske televizije Telecinco. Ta je namreč snemal za hrbtom nekdanjega ministra, posnetek pa so danes predvajali po televiziji.

»Žrtvovali s(m)o mene«

»Upam, da razumeš, da je to končano. Naša stran nas je žrtvovala, mene vsaj,« je dodal Puigdemont.

Odstavljeni predsednik je iz Bruslja potrdil vsebino sporočil, vendar obsodil televizijo Telencinco, da je vdrla v njegovo zasebnost. Dodal je, da je bil to trenutek šibkosti, in vztrajal, da bodo nadaljevali z idejo neodvisne Katalonije, piše britanski BBC.

»Sem človek in občasno dvomim,« je tvitnil Puigdemont. Nadaljeval je, da je tudi predsednik in da ne bo odstopil »iz spoštovanja, hvaležnosti in zaveze do državljanov in države«.

Sejo preložili do prejema imunitete

V Barceloni bi morala v torek potekati seja regionalnega parlamenta, na kateri bi predvidoma opravili volitve Puigdemonta za ponovnega predsednika regionalne vlade, vendar je sejo predsednik parlamenta Roger Torrent preložil za nedoločen čas, dokler Puigdemontu ne bodo zagotovili imunitete.

Puigdemont je v ponedeljek Torrenta zaprosil za poslansko imuniteto, ki naj bi mu pripadala kot izvoljenemu predstavniku ljudstva, s tem pa naj bi se izognil aretaciji, ki mu grozi ob morebitni vrnitvi v Španijo.

Puigdemont edini kandidat za predsednika

Edini kandidat za predsednika regije ostaja odstavljeni in v izgnanstvu živeči Puigdemont, a nad njegovo morebitno izvolitvijo visi zadnja razsodba španskega ustavnega sodišča. To je namreč odločilo, da mora biti odstavljeni predsednik fizično navzoč, da ga lahko izvolijo. Puigdemont medtem vztraja, da lahko vlada Kataloniji iz Belgije.

Vlada v Madridu je napovedala, da bo v tem primeru ukrepala in podaljšala odvzem avtonomije Kataloniji.

Stranke v Kataloniji imajo sicer na voljo še dva meseca, da izberejo novega voditelja pokrajine. Če jim to ne bo uspelo, bodo morali razpisati nove regionalne volitve.