Ko je lani poleti Brazilec Neymar iz Barcelone prestopil v Paris Saint-Germain za astronomskih 222 milijonov evrov, so cene vseh igralcev na nogometni tržnici poskočile v nebo. Trend se je nadaljeval tudi pozimi, znova s Katalonci v glavni vlogi. Saga s prestopom Brazilca Philippeja Coutinha se je uspešno končala, ko so lastniki kluba iz mesta Beatlesov sprejeli ponudbo Barcelone v višini 120 milijonov evrov (skupaj z dodatki lahko naraste na 160 milijonov). Za glavno zgodbo zadnjega dne prestopnega roka pa je poskrbel Arsenal, ki je iz Dortmunda v svoje vrste pripeljal 28-letnega gabonskega napadalca Pierre-Emericka Aubameyanga za 63,75 milijona evrov, kar je nov klubski rekord. Pri Borussii bodo vrzel skušali zapolniti z Michyjem Batshuayijem, ki je posojen iz Chelseaja.

Že pred odhodom Coutinha v Barcelono je Liverpool s Southamptonom sklenil posel, v katerem je nizozemski branilec Virgil van Dijk z 78,8 milijona evrov odškodnine postal najdražji branilec v zgodovini nogometnih prestopov. Nekoliko manj široko so denarnico odprli pri Manchester Cityju, za nakup baskovskega branilca Aymerica Laporteja je vodilna ekipa angleškega prvenstva odštela 65 milijonov evrov. S tem je nekdanji član Athletic Bilbaa postal najdražji igralec vseh časov v modrem delu Manchestra, trener Pep Guardiola pa je zgolj v letošnji sezoni za obrambne okrepitve porabil več kot 200 milijonov evrov.

Milijon evrov več od Laporteja je že lansko poletje Atletico Madrid plačal Chelseaju za brazilskega napadalca s španskim potnim listom Diega Costo. A je bil prestop zaradi Atleticove kazni kupovanja igralcev v prejšnjem prestopnem roku uradno izpeljan šele 1. januarja.

Od največjih prestopov velja omeniti še Alexisa Sancheza in Henrika Mhitarjana, ki sta zamenjala svoji delovni okolji, a se nista znašla na lestvici najbogatejših prestopov. Med Manchester Unitedom in Arsenalom (ter njunima trenerjema Josejem Mourinhem in Arsenom Wengerjem, ki sta velika nasprotnika) je namreč prišlo do dogovora o zamenjavi napadalno usmerjenih nogometašev brez odškodnine.

Podobno kot v prejšnjih prestopnih rokih so imeli glavno besedo pri prestopih ponovno angleški klubi. Ti imajo od vseh klubov v Evropi daleč največji prihodek od televizijskih pravic, zato si lahko pri izpolnjevanju želja svojih trenerjev privoščijo več kot konkurenca. Angliji sledi Španija, pri Barceloni so poleg napada s Kolumbijcem Yerryjem Mino okrepili tudi branilske vrste, manj aktivni pa so bili pri madridskem Realu. Do sprememb je prišlo tudi pri nemških klubih, glavna okrepitev münchenskega Bayerna je napadalec Sandro Wagner, ki je prišel iz Hoffenheima. Od petih najmočnejših lig v Evropi so najmanj zapravljali Francozi in Italijani, prestopni rok pa bo v nekaterih državah trajal vse do sredine februarja. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer se čas za nakupe igralcev izteče 15. februarja.