Že med tednom so se na smučišče Cerkno podali osnovnošolci, v cerkljanski osnovni šoli pa so pripravili akademijo, na kateri je zgodovinar Martin Premk predstavil poslanstvo partizanskih smučin v evropskih odporniških gibanjih.

Partizanska olimpijada pred 73 leti je potekala pod okriljem devetega korpusa, 20. in 21. januarja sredi okupirane Evrope. »Bile so prikaz veselja do življenja in znanilec miru v svetu, ki je še vedno ječal pod fašizmom in nacizmom. Partizanski borci so direktno s položajev oziroma celo iz borbe odšli na športno tekmovališče na osvobojeno cerkljansko ozemlje,« je med drugim dejal slavnostni govornik Miloš Bizjak, državni sekretar na ministrstvu za obrambo, in spomnil, da je bila predhodnica Elana prav partizanska delavnica v Cerknem.

Na partizanskih smučinah se je leta 1945 zbralo okoli tisoč gledalcev, udeleženci pa so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih, ki so bili za vse prava atrakcija. Na skakalni tekmi je zmagal legendarni skakalec Rudi Finžgar, ki je bil tudi vodja partizanske smučarske delavnice v Cerknem, ki je delovala do marca 1945. V patruljnem teku so slavili borci Prešernove brigade, v veleslalomu pa Janko Štefe.

Prišli so tudi predstavniki zaveznikov

Prireditve v Cerknem in okolici so se leta 1945 udeležili tudi predstavniki zavezniških vojsk. Cerkno je bilo v tistih dneh v krogu 80 kilometrov obdano s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Zaradi tega nekaterim ni uspelo pravočasno priti na kraj tekmovanja.

Na sklepni slovesnosti v hotelu Eta, kjer so najboljši prejeli kolajne in pokale, je bil tudi 99-letni Ivo Miklavčič, ki se spominja, da je bilo takrat v Cerknem veliko snega in hladno, sončno vreme. Sam ni tekmoval. Spominja pa se, da so bili takrat na tečaju za podoficirje, nenadoma pa so morali na teren v okolico Cerknega. »Nismo vedeli, zakaj smo morali na teren. Čez nekaj dni pa sem v Partizanskem dnevniku prebral, da smo varovali udeležence tekmovanja v smučanju,« je povedal Miklavčič, ki je bil mnogo let tudi član organizacijskega odbora partizanskih smučin. Predsednik organizacijskega odbora polkovnik Miha Butara si v prihodnje želi še več udeležencev, predvsem mlajših, da bi tako še naprej prenašali duha uporništva in veteranstva na prihajajoče generacije.