Ena od legend partizanske bitke pravi, da se je med obleganjem vasi na obronkih Jelovice megla pod Bičkovo skalo nenadoma dvignila in so imeli partizanski mitraljezci Nemce naenkrat kot na dlani. Tudi danes so bile zimske Dražgoše malo pobeljene, malo meglene, a kljub mrazu odlično obiskane. Slovesnosti se je po najtežjih pohodnih poteh v to gorenjsko vas udeležilo 400 pohodnikov, ob samem spomeniku pa je bilo zbranih preko 3000 ljudi.

Danes so bili partizani zopet v Dražgošah, kjer imajo še vedno prostovoljni partizanski bataljon, ki so ga ustanovili na Dolenjskem. »Okoli 30 nas je, negujemo tradicijo upora in partizanstva,« je dejal Robert Krese, eden novodobnih partizanov v uniformi, z zvezdo na kapi in starim orožjem čez ramo. »Mi pa prihajamo iz Ilirske Bistrice, poln avtobus nas je v Dražgošah. Še kakšnega Hrvata iz soseščine lahko poberemo, ker živimo z njimi ob meji v sožitju,« je dejala Nadija Smolej.

V dogajanju iz leta v leto zavzeto sodelujejo tudi krajani Dražgoš, ki so si precej časa prizadevali, da bi bila zgodovina žrtev njihove vasi ustrezno ovrednotena in obravnavana. Danes poskrbijo za postrežbo in sodelujejo pri organizaciji. Letošnja posebnost je bil prikaz starega središča nekdanjih Dražgoš v tehniki 3D, kar je pripravil Dejan Zupanc. Predvajali so tudi kratek film o vasi, ki je v zgodovino Slovencev zapisana tako po legendarni bitki kot tragediji domačinov. Spomenik v Dražgošah namreč ponazarja partizanski boj in tragedijo domačinov, ker so Nemci po zavzetju vasi in umiku Cankarjevega bataljona vas požgali in pobili 41 domačinov.

Recimo ne potvarjanju zgodovine

Med zbranimi je bil predsednik države Borut Pahor, nekdanji predsednik Milan Kučan pa je prav danes sprejemal čestitke ob 77-letnici in kot ponavadi ni manjkal v Dražgošah: »Tako praznovanje je čisto v redu,« nam je povedal Kučan. Pri spomeniku je bil tudi legendarni Janez Stanovnik in oba s Kučanom so prisotni nagradili z najglasnejšim ploskanjem. Pater Bogdan Knavs pride vsako leto in tudi letos ni manjkal. Vence so k spomeniku položili tudi naši vidni politiki, zlasti iz strank levega političnega bloka so bili opaženi Dejan Židan, Luka Mesec in Alenka Bratušek: »Ne, ne, nisem tu zato, ker so letos volitve, ker smo enako storili že lani in Dražgoše pač presegajo dnevno politiko – tu sem zato, ker so Dražgoše simbol,« je dejala bivša predsednica vlade.

Potem, ko je vsem zbranim in vsem Slovencem Karel Lipič kot predsednik organizacijskega komiteja zaželel, da bi ohranili uporništvo, ki je prineslo Sloveniji svobodo, je v čustvenem nagovoru nastopila igralka in aktivistka Lara Jankovič. Predstavila se je kot vnukinja dveh partizanov in zato oseba, ki je zavezana vrednotam, ki sta jih prinesla zgodovinski upor in zmaga, zato »obsojam vse, ki hujskajo ljudi, potvarjajo zgodovino in brišejo iz učbenikov poglavja o NOB, kar je nedopustno«. Jankovićeva je energično nastopila proti poveličevanju in rehabilitaciji domobranstva. »Obsojam vse, ki z Rimskokatoliško cerkvijo delajo razdor med narodom, širijo sovraštvo in nestrpnost,« je poudarila in dodala, da pod krinko svobode govora mnogi širijo sovražni govor, ki postaja dovoljen, namesto da bi bil prepovedan in kaznovan.

Slavnostna govornica prezira besedo minimalec

Govornico Jankovičevo so prisotni prekinjali z aplavzi, dotaknila se je tudi sprave: »Dovolite, da brez zadržkov še enkrat povem: vemo, kdo so osvoboditelji in kdo so izdajalci, vemo, kdo piše zgodovino, zato zame sprave ni in je ne potrebujem!« Izrazila je tudi nestrinjanje s posledicami kapitalizma in razprodaje družbenega premoženja. »Ali ni to od vseh? Kdaj ga je odkupila država, da nam ga lahko prodaja? Postavili smo kapital pred človeka,« je bila razočarana.

»Besedo 'minimalec' preziram iz dna duše. Vsak si zasluži, da s poštenim delom dostojno preživi!« Jankovičeva je zahtevala tudi jasno ločitev cerkve od države, cerkev pa naj plačujejo verni, kot je to v tujini. Po njenem se stavke od 2011 ne bi smele nehati, ker bi na ulice morali vsi, ki postajamo novodobni sužnji, namesto tega pa se mladi in vsi ostali vedno bolj srečujemo z depresijo in boleznimi. Za Laro Jankovič je čas, da v nas zaživijo junaki dražgoške bitke.