Vodilni v karavani Mikaeli Shiffrin, ki je vodila po prvi vožnji, se je v finalu pripetila napaka ter je slalomsko preizkušnjo prvič v tej sezoni končala brez točk.

Američanka je zmagala na zadnjih petih slalomih, oba slaloma, ko ni bila na vrhu, je dobila slovaška tekmica. Vlhova je dobila tudi uvodni slalom v Leviju, na katerem je bila 22-letna Američanka druga.

Shiffrinova, ki je od začetka sezone nanizala deset zmag, se je v drugem delu januarja znašla v manjši rezultatski krizi. Izpustila je preizkušnji v hitrih disciplinah v Bad Kleinkirchheimu, na superveleslalomu in veleslalomu v Cortini d'Ampezzo in na Kronplatzu je odstopila, težave pa je imela tudi v Lenzerheideju.

Alpsko kombinacijo je izpustila, na veleslalomu je končala na zanjo skromnem sedmem mestu, finalna vožnja slaloma v Lenzerheideju pa se ji je povsem ponesrečila, ko je zgrešila količek, napako je skušala rešiti, a je bil zaostanek v cilju prevelik, da bi ji vsaj priznali kakšno točko.

Američanka kljub ponesrečenemu slalomu še naprej z velikansko zalogo 780 točk vodi v seštevku discipline, h kateri se prištevata tudi paralelna slaloma. Prva zasledovalka Vlhova (545) ima na drugem mestu 235 točk manj ter pičle možnosti, da Shiffrinovi vzame slalomski globus, ki bi ga lahko Američanka potrdila že danes, če se je ne bi pripetila napaka.

Shiffrinova z izkupičkom 1513 točk vodi tudi v skupnem seštevku. Holdenerjeva na drugem mestu zaostaja velikanskih 751 točk, tako da je boj za veliki kristalni globus že skorajda odločen.

Alpske smučarke v torek čaka še mestna paralelna tekma v Stockholmu ter pred zimskimi olimpijskimi igrami smuka, klasični in sprinterski v dveh vožnjah, 3. in 4. februarja v Garmisch-Partenkirchnu.

Shiffrinova bo te tri tekme izpustila ter se skušala čim bolj pripraviti na olimpijske igre, kjer bo prva favoritka za zmagi v veleslalomu in slalomu.

Po dveh za slovensko smučanje z dvojnimi stopničkami fantastičnih dnevih v Lenzerheideju nedeljski slalom ni postregel z novimi vrhunskimi dosežki. Bucikova, ki je v petek s tretjim mestom na kombinaciji vpisala prve stopničke, je po prvi vožnji imela 11. izhodišče, a vožnje ni ponovila ter je z velikim zaostankom pristala na repu razpredelnice brez točk. Za najboljši slovenski slalomski izid je tako poskrbela Ferkova (+3,75), ki je za pet mest izboljšala uvrstitev iz prve vožnje.

Obetavni Gorenjki Meti Hrovat, ki se je na sobotnem veleslalomu s tretjim mestom prvič zavihtela na zmagovalni oder, se prva slalomska vožnja ni posrečila. Hrovatova je naredila veliko napako sredi proge. Četrta Slovenka Klara Livk je odstopila po prvem merjenju vmesnega časa.