Cvetača je vrtnina, ki najbolje uspeva v hladnejših predelih našega planeta, odporna je proti mrazu, zato jo bomo svežo zagotovo našli pri svojem najljubšem pridelovalcu. Celo v vsaki veleblagovnici in z malo sreče pridelano na domači zemlji. Izvira iz severovzhodnega Sredozemlja, o njej so Arabci pisali že v 12. stoletju. Vsebuje malo kalorij, veliko mineralov in je bogat vir vitaminov ter lahko prebavljivih beljakovin. Pri nas poznamo predvsem njeno najbolj razširjeno belo vrsto, obstaja pa več sto vrst, ki jih v grobem razlikujemo predvsem po barvi. Poleg bele poznamo še oranžno, vijoličasto ter zeleno cvetačo, ki se po okusu ne razlikujejo bistveno. Ko so jo križarji prinesli iz Male Azije v Evropo, je bil njen cvet zelen, sčasoma pa so rastlino prevzgojili še v druge barve. Cvetača vsebuje kopico zdravilnih snovi, med drugim precej folne kisline, in je izredno lahko prebavljiva. Kar koli boste z njo pripravili, pazite le, da bo cvetača sveža in dišeča ter po možnosti pridelana v bližini. Zagotovo vam bo teknila v kariju, ki ga z nekaterimi eksotičnimi sestavinami pripravite po tokratnem receptu.