Kakovostne nosilke omogočajo prijeten način sobivanja, komuniciranja in skupnega raziskovanja staršev in otrok ter malčkom dajejo toplo in varno zavetje. Zaradi čutenja dotika, ritma in utripa srca nosačev so nošeni otroci bolj umirjeni in zadovoljni. A previdnost pri nakupu vseeno ni odveč. Na trgu je čedalje več blagovnih znamk nosilk, zgolj kakovostne pa zagotavljajo pravilen položaj otroka.

»Kakovostne nosilke prepoznamo po tem, da omogočajo nošenje otroka v ergonomskem položaju. V kakovostni, ergonomski nosilki so otrokove nogice podprte od enega podkolena do drugega ter omogočajo dobro podporo čez celotno hrbtenico in glavico. Izogibati se velja kengurujčkom, kjer otrokove nogice visijo ter je posledično prevelik pritisk na otrokovo medenico in kolke. Ergonomsko pomeni še, da nosilka poskrbi tudi za udobje staršev oziroma nosača,« poudarja usposobljena svetovalka za ergonomsko nošenje Nina Savarin. Lastnica spletne trgovine Moj škratek dodaja, da kadar otroka nosimo v naročju, njegova teža primarno vpliva na naše roke in ne na celotno telo. Ergonomska nosilka pa posredno razporedi otrokovo težo čez nosačevo telo in s tem poskrbi, da je nošenje lažje.

»Kakovostne nosilke se ponašajo še z eno zelo pomembno lastnostjo – so namreč otrokom prijazne, kar pomeni, da so vsi deli nosilke, materiali in barve testirani (v nasprotju s cenejšimi, strupenimi ponaredki). V naši ponudbi imamo samo ergonomske in originalne nosilke, za katere proizvajalci jamčijo z garancijo,« pove sogovornica.

Najdražje ni nujno najboljše

Ko izbiramo nosilko, je smiselno, da so naša vodila otrokova starost, velikost, razvojne specifike, a hkrati tudi naše potrebe. »Izmed vseh nosilk so trakovi najbolj prilagodljivi in primerni že od rojstva. Ko stremimo k strukturiranim nosilkam, velja pozornost nameniti optimalni podprtosti otroka,« svetuje Savarinova. To pomeni, da nosilka ni prevelika ali premajhna, da lepo podpre v predelu nogic in da ni praznega prostora med nosilko in otrokovo hrbtenico, sicer se lahko otrok seseda sam vase in posledično je nošenje enako kot v klasičnih kengurujčkih. Glede na izkušnje pri delu s starši sogovornica opaža, da ne ustrezajo vse nosilke vsem, zato je smiselno, da starši pred nakupom preizkusijo več modelov in izberejo najprimernejšega. Nosilka služi svojemu namenu, če je otrok v njej v takšnem položaju, ki spodbuja njegov razvoj. Zato naj bo to tudi glavno merilo pri izbiri nosilke.

Dejstvo je, da postajajo nosilke v današnjem času vse bolj priljubljene. Veliko je slavnih osebnosti, ki (tudi napačno) nosijo svoje otroke in trgovci to izkoriščajo v svoj prid. »Pojavlja se vse več ponudnikov nosilk, vendar so glede na naše izkušnje zelo površinski. Pogosto oglašujejo najdražje in najbolj priljubljene izdelke, saj nimajo ustreznega znanja na področju ergonomskega nošenja oziroma izkušenj, ki so pri tem ključne,« meni strokovnjakinja.

Po njenih besedah visoka cena nosilke ni vselej zagotovilo za njeno kakovost. Pravi, da veliko staršev, ki v otroških specializiranih trgovinah kupijo najdražje nosilke, pri uporabi ugotovi, da nekaj ni v redu. Zato sta njihov individualni pristop in svetovanje cenejša od najdražjih izdelkov v drugih trgovinah. Mimogrede, najcenejša skupina nosilk so trakovi, kjer se cene začnejo pri 36 evrih, medtem ko cene najbolj priljubljenih, mehkih in strukturiranih nosilk znašajo od 65 do 190 evrov.