Mitchella je posebej zanimalo hrvaško stališče o dinamiki odnosov s Slovenijo v luči odločitve arbitražnega sodišča, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot dodaja, je Božinović podrobno predstavil genezo odprtega vprašanja meje ter hrvaško stališče. Ob tem je poudaril, da ni možno enostransko izvajati arbitražne odločitve, kot to poskuša Slovenija, ter da si Hrvaška prizadeva za dvostransko reševanje spora.

Božinović je tudi dejal, da je Hrvaška slovenski strani predstavila konkreten predlog v obliki protokola, ki predvideva korake za rešitev spora in potrjuje konstruktiven pristop Hrvaške na tem področju.

Mitchell pa je po poročanju Hine izrazil pričakovanja, da bosta državi, ki sta zaveznici v EU in zvezi Nato, uredili odprto vprašanje na konstruktiven način. Izrazil je pripravljenost, da ZDA sodelujejo pri dogovarjanju, če bi obe strani ocenili, da je to potrebno, navaja Hina. Mitchell je tudi napovedal, da bo spomladi obiskal regijo.

Z Božinovićem sta se pogovarjala tudi o gradnji hrvaškega terminala za utekočinjeni plin (LNG) na otoki Krku, ki je po Mitchellovih besedah strateški projekt tudi za ZDA.

Ameriški diplomat je še dejal, da so močni strateški odnosi s Hrvaško prednostna naloga ameriške administracije ter da je Hrvaška ključna za varnost na jugovzhodu Evrope.