Robot je integriran v zidove stanovanja oziroma hiše uporabnika, kar pomeni, da zaradi svoje velikosti ne bi smel biti moteč. Laundroid z robotskimi rokami pobere oblačila in jih skenira s svojimi kamerami. Prek brezžične internetne povezave je povezan s serverjem, ki z umetno inteligenco analizira objekt pred sabo, pri tem pa se nanaša na bazo, ki vsebuje 256.000 slik različnih kosov oblačil.

Roke robota se nadalje odločijo, kakšen je najboljši način držanja in zlaganja določenega kosa oblačila. Za to sicer potrebuje nekaj časa – ena majica mu vzame med 10 in 15 minut dela, kar pomeni, da bi za kup sveže opranega perila potreboval več ur.

Tehnologija zlaganja oblačil se sicer še razvija

Pričakujemo lahko, da proces v prihodnjih letih ne bo več toliko dolgotrajen. Prava moč Laundroida pa sicer ni v njegovi hitrosti, ampak v tem, kako uporablja umetno inteligenco za zbiranje podatkov o oblačilih in kako same podatke uporablja za iskanje najbolj optimalnih načinov zlaganja perila. Sami napravi bo pripadala še aplikacija, ki bo hranila podatke o vsakem kosu oblačila, ki ga je analiziral robot in uporabniku omogočala kategorizacijo svojih oblačil. Tako bo delovala kot nekakšen organizator garderobe.

Laundroid so pomagali oblikovati v podjetjih Panasonic in Daiwa House, njegova trenutna cena pa znaša slabih 13.119 evrov. Ustvarjalci sicer upajo, da bodo ceno v prihodnje lahko znižali na dobrega tisočaka in pol, da si bo robota kdo dejansko privoščil.