Kandidaturo je doslej najavilo že več predsedniških kandidatov, v sredo pa je z izjavo na srečanju z delavci v Nižnem Novgorodu kandidaturo potrdil tudi aktualni predsednik Vladimir Putin. Zanj bodo to že četrte predsedniške volitve. Predsednik je bil namreč med letoma 2000 in 2008, nato je bil štiri leta premier, od leta 2012 pa je znova predsednik. Kot poročajo (državni) mediji, ima v javnosti 85-odstotno podporo.

»Predsednik, ki se vedno odloča racionalno in se nikoli ne utrudi«

Javnomnenjske raziskave so izvajali še preden se je v predsedniško bitko podal chatbot Alica. »Predsednik, ki vas pozna osebno,« piše na spletni strani umetne inteligence, ki se želi 18. marca na predsedniških volitvah pomeriti s Putinom in ostalimi kandidati. Na spletni strani piše, da ima robot veliko prednost pred človeškimi kandidati, saj da se vedno odloča racionalno in nikoli ne podleže čustvom ter instinktom. Na spletni strani je še zapisano, da gre za kandidata, ki »osebno pozna vsakega volivca, spoštuje vsako mnenje, se ne stara in se nikoli ne utrudi«.

Alica je sicer stara znanka Rusov. Gre za virtualno asistentko ruskega spletnega velikana Jandeks. Stopiti v stik z njo je povsem enostavno: potrebno je zgolj odpreti aplikacijo in že je možno klepetati z njo.

V promocijskem videoposnetku Alico vprašajo, ali je primerna za vodenje največje države na svetu. »Rešila sem že tudi precej večje težave,« odgovori chatbot. Njena politika bi tako bila »z natančnimi algoritmi vodena politika prihodnosti, oblikovana na racionalnih odločitvah«, je še zapisano.

Do uradne kandidature ne bo prišlo

Čeprav je na chatbotovi spletni strani svojo podporo kandidaturi podalo že več kot 40.000 ljudi, bo, kot navaja RT.com, ruska državna volilna komisija najverjetneje naštela precej razlogov, zakaj chatbot ne more vložiti uradne predsednike kandidature. Kljub temu pa ljudje, ki stojijo za umetno inteligenco, nagovarjajo tiste, ki »verjamejo v tehnologijo«, k podpisu peticije, ki bi chatbotu teoretično omogočila kandidaturo. Zbrati jih morajo najmanj 300.000.