Alpska smučarka Bernadette Schild je bila tri ure osrednja avstrijska osebnost, potem ko je po prvi progi presenetljivo vodila na slalomu pod žarometi v Flachauu. Avstrijci so se nadejali prve ženske slalomske zmage po več kot treh letih. Mikaeli Shiffrin ni bilo mar za gostoljubje. Američanka je v drugo napadla, z drugega napredovala na prvo mesto in v žep pospravila dobrih 67.000 evrov. Dosegla je že svojo 41. zmago v svetovnem pokalu, deveti koledarski dan novega leta že peto letošnjo. Bernadette Schild se je zmagovalki po dolgem času približala pod sekundo zaostanka, Švedinja Frida Hansdotter je bila spet zadaj za sekundo in pol. »Ko je Frida na drugi progi prevzela vodstvo in sem v startni hišici slišala bučno publiko, me je to še podžgalo. Odločila sem se za popoln napad. Spet sem uživala in svoje delo opravila dobro,« se je veselila Mikaela Shiffrin, ki je v tej sezoni dosegla že deseto zmago svetovnega pokala.

Ana Bucik je po slalomu v Kranjski Gori izgubila status slalomske prvokategornice. Primorka v Flachauu, kjer je tekmovala s krajšimi smučmi, ni izpolnila želja. Zasedla je 22. mesto, tik za njo pa se je uvrstila Maruša Ferk. Klara Livk s startno številko 48 in Meta Hrovat s številko 60 sta odstopili na prvi progi, z najvišjo startno številko pa se je na drugo progo uvrstila Švicarka Carole Bissig (55).

Mikaela Shiffrin v povprečju dosega po 81 točk na tekmo

Da so najboljše slalomistke naveličane zmag Mikaele Shiffrin z visoko prednostjo, je potrdila sinočnja preizkušnja na najprestižnejšem slalomu sezone z najvišjim denarnim skladom. Davek napada sta plačali Slovakinja Petra Vlhova in Švicarka Wendy Holdener, ob Mikaeli Shiffrin, Švedinji Fridi Hansdotter in Bernadette Shild članici elitne slalomske peterice, saj sta odstopili na prvi progi, poimenovani po najbolj znanem krajanu Flachaua Hermannu Maierju. Mimogrede, avstrijski alpski smučar do svojega 23. leta ni dosegel nobene zmage svetovnega pokala izmed štiriinpetdesetih, medtem ko jih je Mikaela Shiffrin pri 22 letih zbrala že enainštirideset.

Mikaela Shiffrin je sinoči nastopila na 17. preizkušnji sezone. Izpustila je le smuk in superveleslalom v Val d'Iseru. V svetovnem pokalu je osvojila 1381 točk, kar je v povprečju več kot 81 točk na tekmo. Točkovni zbir je zanimivo spremljati tudi zato, ker Američanka lovi svetovni rekord Tine Maze iz sezone 2012/13, ko je Črnjanka zbrala 2414 točk oziroma 69 na tekmo. Do sredine marca se torej obeta zanimiv boj z rekordom Mazejeve. Najboljša alpska smučarka ta čas se je danes na avstrijskem Solnograškem desetič zapored uvrstila na slalomski zmagovalni oder. V tej sezoni je po dobri polovici vseh tekem zaslužila dobrih 586.000 frankov. Dosegla je svojo 30. slalomsko zmago in jubilejno 200. ameriško. V svetovnem pokalu so po številu zmag od Mikaele Shiffrin uspešnejše rojakinja Lindsey Vonn z 78 prvimi mesti, Avstrijka Annemarie Moser - Pröll z 62 in Renate Götschl s 46, Vreni Schneider s 55 in Švedinja Anja Pärson z 42.

Težave v Wengnu

Orkanski veter povzroča težave prirediteljem svetovnega pokala v Wengnu, kjer naj bi bile konec tedna tri tekme. V petek naj bi se alpski smučarji preizkusili v alpski kombinaciji, v soboto v smuku in nedeljo v slalomu. Veter, ki je danes v Švici dosegal sunke s hitrostjo več kot 200 km/h, je povzročil ogromno škode. Uničil je tribuno za gledalce ter poškodoval veliko postavljene infrastrukture, potrebne za tekme svetovnega pokala. Današnji trening je bil odpovedan, prihodnost programa prihodnjih dni pa je za zdaj negotova.