Med uporabniki iphonov se že več let širijo govorice, da Apple ob izidu novih iphonov načrtno upočasnjuje starejše. S tem naj bi podjetje nove uporabnike premamilo k nakupu vedno novih telefonov. Ustanovitelj podjetja Geekbench John Poole je nedavno ugotovil, da zgodba ni povsem iz trte zvita, njegove ugotovitve pa so medtem potrdili tudi pri Applu.

Pool je med brskanjem po spletni klepetalnici reddit naletel na nenavadno zgodo uporabnika iphona, ki je trdil, da je njegov telefon pričel delovati hitreje, ko je zamenjal baterijo. Zgodba je Poola tako presenetila, da se je odločil stvar preveriti in ugotovil, da je imel uporabnik prav. Še več, odkril je, da se procesorji v iphonih samodejno upočasnijo, ko presežemo neko število polnjenj baterije.

Upočasnjevali bodo tudi v prihodnje

Apple je medtem potrdil, da je upočasnitev procesorjev lani uvedel za iphone 6, iphone 6s in iphone SE, z letošnjim letom pa je ukrep razširil še na iphone 7. Pri podjetju pravijo tudi, da bodo storitev uvedli pri prihodnjih izdelkih.

Apple namreč trdi, da so se za upočasnjevanje procesorjev odločili v korist uporabnikov. Z ukrepom naj bi odpravili spontano ugašanje telefona, ki se pojavlja pri starejših napravah, ki imajo že bolj obrabljene baterije.

Četudi ukrep morda res podaljšuje življenjsko dobo naprav, ni mogoče spregledati, da gre za težavo, ki jo je Apple pravzaprav zakuhal, ko je uporabnikom onemogočil enostavno menjavanje baterij. Pri večini telefonov, ki so sledili Applovemu zgledu, je menjava baterije postala izredno zahteven postopek, ki ga je najbolje prepustiti pooblaščenemu serviserju. Za nameček pa Apple doslej nikdar ni opozoril, da starejši iphoni niso počasnejši, ker bi imeli starejšo strojno opremo, in da za vsem skupaj tiči zamenljiva baterija.