Alpska smučarska sezona doživlja vrhunec. Januar je mesec, v katerem si želijo biti vsi najboljši. Tekme svetovnega pokala si sledijo druga za drugo, do olimpijskih iger v Južni Koreji pa je le še dober mesec. Slovenska moška tehnična reprezentanca v slalomu v tej sezoni še ni izpolnila zastavljenih ciljev. Še vedno čaka preboj Štefana Hadalina med najboljšo trideseterico, hkrati pa drugega slalomista med dobitnike točk. Prvo priložnost bosta imela slovenska alpska smučarja danes, ko se bo svetovna elita na Sljemenu merila na prvem od šestih januarskih slalomov. Start prve proge bo ob 12.45, druge pa ob 16.30.

V slovenski reprezentanci so se odločili, da bo poleg Štefana Hadalina v Zagrebu nastopil Žan Grošelj. »Žan Kranjec v tej sezoni še ni bil blizu uvrstitve v slalomski finale. Zaradi toplega vremena v Zagrebu pričakujemo, da se bo z visokimi startnimi številkami težko prebiti naprej. Zato smo se odločili, da se bo Kranjec v teh dneh bolj posvetil treningu veleslaloma, saj ga konec tedna čaka preizkušnja v Adelbodnu. Po torkovem treningu v Kranjski Gori se je na treningu priključil italijanski reprezentanci,« je odločitev utemeljil glavni moški trener v tehničnih disciplinah Klemen Bergant.

Slovenska reprezentanca se je zadnje dneve pripravljala v Kranjski Gori, kjer je imela odlične vadbene razmere, saj je lahko vadila na utrjeni progi, po kateri se bodo konec tedna na veleslalomu in slalomu za zlato lisico merile najboljše smučarke sveta. »Imeli smo dobre razmere. Upam, da jih bomo unovčili že v Zagrebu. Hadalinu manjka čisto malo, da se prebije med najboljšo trideseterico. Večkrat je dokazal, da je lahko hiter, vse skupaj mora potrditi pri rezultatu. Tudi preboj Žana Grošlja med dobitnike točk bi bil dobrodošel,« pravi Bergant.

Da sta na vsakem slalomu svetovnega pokala glavna favorita Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen, vedo tudi vsi njuni največji tekmeci. Med njimi v tej sezoni močno pritiska Dave Ryding. Britanec je na prvem letošnjem slalomu v Leviju vodil po prvi progi, imel najboljše vmesne čase, nato pa nekaj sekund pred koncem odstopil. Britansko alpsko smučanje še naprej čaka na prvo zmago v svetovnem pokalu. Ryding je silovito napadel tudi 1. januarja na vzporedni tekmi v Oslu. V četrtfinalu je poskrbel za prvovrstno senzacijo, ko je izločil Hirscherja, še prej pa je bil boljši od ruskega kolega na treningih Aleksandra Horošilova. Ryding pritiska ni zdržal in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Novo priložnost bo imel Britanec v Zagrebu, kjer napoveduje nov napad na visoke uvrstitve.