Maruša Ferk je z 18. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na šestem slalomu sezone v Zagrebu, potem ko je uvrstitev s prve proge izboljšala za osem mest. Ana Bucik je bila z zaostankom več kot treh sekund po prvi progi enajsta, na drugi pa je smučala preveč boječe in brez ritma ter krepko nazadovala. Primorka je zasedla 24. mesto, kar je slaba rezultatska popotnica pred 54. Zlato lisico. Klara Livk je na tekmi ogromnih razlik za 19 stotink zgrešila uvrstitev na drugo progo, Meta Hrovat pa je odstopila.

Težke razmere

Razmere so bile težke, saj je bila proga zaradi visokih temperatur vse mehkejša. »Dalo se je smučati hitro, a jaz tega nisem izkoristila,« ni iskala izgovorov Ana Bucik. »V ekipi se moramo pogovoriti, kako naprej, saj nas konec tedna čakajo preizkušnje v Kranjski Gori,« se zaveda Novogoričanka. Kakšna bo taktika na najpomembnejši domači tekmi, bo znano že danes, ko ima slovenska reprezentanca na prizorišču tiskovno konferenco.

»Ne gre nam po načrtih,« je priznal glavni trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik. »Dejstvo je, da se je po startni številki pet prebil led, tako da so imele tekmovalke do številke 15 najslabše razmere. Med njimi je bila tudi Ana. Kljub temu si organizatorji zaslužijo pohvale, da so pripravili odlično tekmo. V takšnih razmerah gre za velik organizacijski zalogaj. Kar zadeva našo reprezentanco, bomo danes počivali. Upam, da se bo počitek konec tedna obrestoval,« je sklenil Šteharnik.

Neverjetna Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin nadaljuje izjemen rezultatski niz. V Zagrebu je bila izjemno motivirana, saj je na Sljemenu nazadnje odstopila, ko je lani prekinila niz dvanajstih zaporednih slalomskih zmag. Američanka je bila vnovič izjemna že na prvi progi, kjer je najbližjo zasledovalko Wendy Holdener ugnala skoraj za sekundo in pol. Na drugi je s premišljenim smučanjem še malce povečala prednost in se veselila že 38. zmage v svetovnem pokalu, 28. slalomske, druge letošnje v koledarskem letu ter sedme v tej sezoni. Z njo je zaslužila 46.000 evrov ter presegla mejo 1000 osvojenih točk v svetovnem pokalu, zato je mogoče vse večkrat slišati vprašanja, kje so meje 22-letne Američanke. Za svetovnim rekordom Tine Maze iz sezone 2012/13, ko je Črnjanka zbrala 2414 točk, sicer še krepko zaostaja. Toda prav dosežek najboljše slovenske smučarske vseh časov je lahko izziv za ta čas najboljšo smučarko sveta.

Boj za drugo mesto je dobila Švicarka Wendy Holdener, 5000 gledalcev pa je zaploskalo tretjemu mestu Fride Hansdotter. Švedinja ima v Zagrebu posebno mesto v srcih prebivalcev, ki že več let uživajo, ko ob njenem smučanju ob spremljavi sijajne hrvaške skupine Psihomodo Pop prepevajo njeno ime. Frida Hansdotter, ki je danes za Shiffrinovo zaostala več kot dve sekundi, ima razlog za optimizem. Sledita namreč dve slalomski preizkušnji, ki ju ima najraje. V nedeljo bo tekmovala v Kranjski Gori, kjer je pred štirimi leti dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, dva dni pozneje pa bo nastopila še v Flachauu, kjer se je že šestkrat uvrstila na zmagovalni oder, lani in pred tremi leti celo na najvišjo stopničko.