V sredo, 20. decembra, bi minilo natančno 16 let, odkar je slovenski veleslalomist nazadnje stal na zmagovalnem odru tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju. Bi, a ne bo. Za to, da pod zadnjimi veleslalomskimi stopničkami ne bomo več podpisovali Uroša Pavlovčiča, ki je bil omenjenega datuma leta 2001 tretji v Kranjski Gori, je danes z dvema fantastičnima vožnjama na progi Gran Risa v Alta Badii namreč poskrbel Žan Kranjec, ki je s tretjim mestom dosegel tudi najboljši izid kariere. Pred njim sta se zvrstila le Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je bil od Kranjca v seštevku obeh voženj hitrejši za vsega 12 stotink, in izjemni Avstrijec Marcel Hirscher, ki je bil znova razred zase – drugouvrščenega je za seboj pustil za 1,7 sekunde.

Zalila sta ga s penečim vinom

Da bi utegnil biti danes Kranjčev dan, je dala slutiti že prva vožnja, v kateri je slovenski smučar sicer začel malce bolj zadržano in v zgornjem delu dosegel šesti vmesni čas (+ 0,62), nato pa do cilja zaostanek zmanjšal za polovico in zasedel tretje mesto, za Kristoffersenom in vodilnim Hirscherjem. »Misli so mi malo uhajale k temu, da sem tretji, a poskušal sem se skoncentrirati na vožnjo in na to, kaj moram narediti, da ostanem na stopničkah,« je o tem, kaj mu je po glavi rojilo med obema vožnjama, povedal Žan Kranjec, ki je nato odlično opravil tudi z drugo vožnjo in ob prihodu v cilj prevzel vodstvo, a sta za njim izjemno smučala tudi Norvežan in predvsem Avstrijec, tako da je bil vrstni red na prvih treh mestih na koncu tekme enak tistemu po prvi vožnji. »Obe vožnji sta mi dobro uspeli. Ne bom rekel, da optimalno, a za ta teren mi je uspelo super. Zelo sem vesel, o takšnem rezultatu sem sanjal kar nekaj časa,« so bile prve misli Kranjca po tekmi, še preden se je prvič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke, na katerih sta ga nemara tudi zaradi tega s penečim vinom oprhala takšnih uvrstitev vajena tekmeca.

Do danes je bila najboljša Kranjčeva uvrstitev v svetovnem pokalu četrto mesto, na katerem je bil doslej dvakrat, enkrat tudi že lani v Alta Badii, prvih stopničk, ki so hkrati šele njegova četrta uvrstitev med najboljšo deseterico, pa se je veselil na svoji 53. tekmi med elito. Skupno so današnje stopničke šeste slovenske moške veleslalomske po osamosvojitvi (poleg omenjenih Kranjca in Pavlovčiča imata po dve drugi mesti še Jure Košir in Mitja Kunc), medtem ko edina zmaga sega v daljni 15. december 1981, ko je v jugoslovanskem dresu vso konkurenco v Cortini d'Ampezzo ugnal Boris Strel. No, glavni trener slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Klemen Bergant je prepričan, da bo to kmalu uspelo tudi Kranjcu. »Žan je pokazal, da je eden najboljših veleslalomistov na svetu, kar govorim že dve leti. Tokrat zmagati ne bi mogli, tudi če bi peljal še bolje. A prišel bo dan, ko bo Žan čisto na vrhu, saj ogromno vlaga v ta šport, počasi je rasel, zdaj je tudi zrelejši in bolj pripravljen na takšne stvari,« je povedal Bergant.

Druga slovenska predstavnika Štefan Hadalin (za finale sta mu zmanjkali skoraj dve sekundi) in Miha Hrobat (odstop) sta svoj nastop končala že v prvi vožnji. Danes bo v Alta Badii na sporedu še paralelni veleslalom.

Polom slovenskih smukačev

Že v soboto so alpski smučarji tekmovali v smuku v Val Gardeni in tudi tam presenečenj ni bilo. Druge zmage v sezoni, skupno pa že 34. v svetovnem pokalu, se je veselil norveški velemojster Aksel Lund Svindal, za katerim sta manj kot sekundo zaostala le drugouvrščeni rojak Kjetil Jansrud in tretji Avstrijec Max Franz. Močno je razočarala četverica Slovencev – ne le, da se nobenemu ni uspelo uvrstiti med dobitnike točk, temveč niso zmogli niti med najboljših 50. Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater in Rok Perko so se tako zvrstili med 54. in 67. mestom, vsi so za zmagovalcem zaostali za krepko več od treh sekund, glavni trener slovenske smukaške ekipe Peter Pen pa vseeno ne obupuje: »Vse smo poskušali. Vedeli smo, kje imamo težave, a so se ponovile. To je četrto leto zapored, ko v Val Gardeni na smuku nismo naredili nič. A še vedno verjamemo in ne odstopamo.«

Lindsey Vonn z 78. zmago

Ženska karavana, brez slovenskih predstavnic, se je medtem ustavila v Val d'Iseru v Franciji, kjer je opravila z dvema superveleslalomoma. Na sobotnem je bila najhitrejša Američanka Lindsey Vonn, ki je tako vpisala že 78. zmago na tekmah svetovnega pokala in se še bolj približala absolutnemu rekorderju Švedu Ingemarju Stenmarku (86 zmag). »Zelo sem zadovoljna, da sem sploh končala tekmo v cilju, s čimer sem si povrnila vero vase, kar je dobro za mojo samozavest,« je bila vesela Vonnova, ki bo tako vsaj malo preusmerila pozornost z neprijetnih tem, s katerimi se je ubadala v zadnjem času. Ko je v pogovoru za CNN kot naslednja športnica v dolgi vrsti somišljenikov (milo rečeno) okrcala ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se je namreč na družbenih omrežjih znašla pod plazom različnih komentarjev – od takšnih, ki so jo podprli, do obtožujočih in zloveščih, ki so ji zaželeli vse slabo: nekateri bi ji celo privoščili, da bi si zlomila vrat.

Ker je Vonnova po prvi tekmi začutila bolečine v kolenu, s katerim je imela v karieri zelo veliko težav, je današnjo tekmo izpustila, to pa je najbolje izkoristila še ena smučarka, ki ve veliko povedati o poškodbi kolena, Avstrijka Anna Veith. Zmagala je namreč prvič po marcu 2015 in dveh operacijah kolena, skupno pa se je na najvišjo stopničko povzpela petnajstič v karieri.