Prva tekma sezone v novem koledarskem letu na Sljemenu se je pokazala v najlepši luči. Na zagrebškem spektaklu je bila prvič v sezoni najboljša Veronika Velez Zuzulova, Slovaška pa je po zaslugi Petre Vlhove dosegla zgodovinsko prvo dvojno zmago svetovnega pokala. Popoln dan nekdanje skupne države je s tretjim mestom dopolnila Čehinja Šarka Strachova. Slovenski nasmešek po prvi slalomski januarski klasiki je bil odkrit, saj je Ana Bucik v odličnem vzdušju pred 7500 navijači z enajstim mestom dosegla svojo najvišjo uvrstitev v karieri, Maruša Ferk pa je bila sedemnajsta.

Slovenski reprezentanci je kazalo še bolje, saj je Ana Bucik na prvi progi dosegla deveti čas. Novogoričanka se je prvič v karieri znašla v položaju, v katerem je lahko napadla vrhunsko uvrstitev. Toda Ana Bucik na drugi progi ni smučala najbolj agresivno, bolj si je želela ohraniti dober položaj. Nagrajena je bila z enajstim mestom in nazadovanjem le za dve mesti. Nastop Maruše Ferk je bil spodbuden, a je po 17. času na prvi progi tik pred ciljem naredila veliko napako ter po zaslugi številnih odstopov obdržala mesto. Ferkova se je spogledovala s precej višjo uvrstitvijo. Zaradi bolezni ni bilo na startu Mete Hrovat, ki je zamudila sijajno priložnost, da bi se drugič zapored v karieri prebila med dobitnice točk, kjer so se v Zagrebu na težkem slalomu znašle tudi smučarke, ki jih ponavadi ni med dobitnicami točk.

Ferkova navdušena nad gledalci

»Prvi slalom v tej sezoni, ki sem ga že na prvi progi izpeljala dobro. Na drugi progi sem bila zadovoljna s pristopom, a sem naredila preveč napak. Po dobri tekmi bom lahko bolj sproščena v Mariboru,« je svoj nastop ocenila Ana Bucik. »Zagrebška preizkušnja mi je ustrezala. Že na prvi progi sem imela precej boljši občutek kot najboljše slalomistke, ki so delale napake in sem jih opazovala pred svojim startom. Druga proga mi je bila še bolj pisana na kožo, bila sem dobro na poti, a žal naredila napako. Brez nje bi bila uvrščena okrog desetega mesta. Zato tekmo zapuščam z grenkim priokusom. Lepo je tekmovati pred tako odličnimi gledalci, ki navijajo zate, kot bi bila iz iste države. S tega stališča je zagrebška tekma res nekaj posebnega. Podobne občutke pričakujem v Mariboru,« je bila zgovorna Maruša Ferk.

»Odstopi v Sestrieru so nas potisnili nazaj. Na Semmeringu smo tekmovali z rezervo, v Zagrebu pa sta Ana in Maruša pokazali več sproščenosti in igrivosti. Rezerve so še in čakamo na vožnjo, ko bomo rekli, da je bilo super. Upam, da nam bo uspelo v Mariboru,« napoveduje Denis Šteharnik.

Odstop Mikaele Shiffrin

Proga Crveni spust je za ženske slalomske preizkušnje izjemno zahtevna. Na njej so vselej zmagovale le najboljše smučarke na svetu, ki so morale biti za dve minuti smučanja izjemno telesno pripravljene. Zadnji dve preizkušnji v Zagrebu je dobila Mikaela Shiffrin, ki je po dveh letih slalomskih nastopov brez poraza danes doživela športno grenkobo. Američanka je odstopila že v zgornjem delu prve proge. »Vedela sem, da se bo prej ali slej primerila napaka. Nisem razočarana, saj vem, da sem v odlični formi ter da bom že na naslednjih tekmah pokazala, da sem najboljša,« je v ciljni strmini pokala od samozavesti zmagovalka prvih štirih slalomov v tej sezoni. Naslednji izzivi so pred vrati, saj so do mariborskih preizkušenj le še trije dnevi.

Redko se na ženskih slalomih zgodi, da odstopijo tri najboljše alpske smučarke izmed elitne sedmerice, ki je v tem času korak pred tekmicami. Poleg Shiffrinove sta danes odstopili tudi Švicarka Wendy Holdener, ki je bila na zadnjih treh preizkušnjah vselej tretja, in Norvežanka Nina Löseth. Na prvi progi je odstopilo kar 21 smučark, ki niso bile kos agresivni podlagi ali so na Sljemenu smučale nad svojimi zmožnostmi.

Jutri se bodo na poligonu družine Kostelić na slalomski klasiki pomerili še najboljši alpski smučarji.