Lansko poletje bo Nuši Derenda ostalo v lepem spominu. Bilo je delovno, hkrati pa je imela julija in avgusta nekaj prostega časa, zato si je privoščila tudi malo oddiha. Letos bo praznovala 20-letnico glasbenega ustvarjanja in v tem času se je že navadila, da so njeni dopusti oziroma oddih z družino malo bolj posebni, saj včasih zaradi dela tudi njihovi načrti padejo v vodo. A lani je bila še posebno vesela, da je z družino preživela devet dni na jadranju, kar je za njih kar veliko, pravi simpatična pevka. Sicer sta s sinom sodelovala pri muzikalu Vesna, zato sta morala poleti tudi delati, vendar so se do zdaj že navadili, da tako pač je. Seveda poleti izkoristijo vsak prosti trenutek, da tudi doma uživajo z družino, si s sinovoma privoščijo kakšen piknik in podobno, saj jim skozi leto za tovrstno druženje pogosto zmanjkuje časa.

Večina potovanj tesno povezana z delom

»Zelo rada potujem in potovanja so me privlačila že od nekdaj, saj izredno rada raziskujem in spoznavam druge kraje in kulture. Večina mojih potovanj je bila do zdaj tesno povezana s poslom. Medtem ko sem nastopala, sem obiskala že ogromno držav, nekaj sem jih obiskala tudi z družino. Skupaj smo bili na dopustu v Turčiji in Egiptu, Kanadi, na Floridi, križarili smo tudi po Sredozemlju.

Tudi na nastopih v drugih državah me je, če je le bilo mogoče, pogosto spremljala družina ali pa vsaj mož Frenk. Tako smo združili prijetno s koristnim in skupaj preživljali dragoceni prosti čas.

Z možem Frenkom sta v zvezi že od Nušinega sedemnajstega leta. Spomni se, da sta šla prvič skupaj na dopust, ko je bila v drugem letniku srednje šole in sta se skupaj odpravila v Rabac. Pred tem je poletne dopuste preživljala s starši, običajno na hrvaški obali.

»Lepe spomine imam tudi na poletja, ki sem jih preživela pri babici. Blizu njene hiše je bilo kopališče ob potoku, kjer smo se kot otroci kopali in družili. Spomnim se tudi, da so se moji delovni dopusti začeli že v srednji šoli. Z ansamblom, s katerim sem takrat sodelovala, sem na primer mesec dni preživela v Nemčiji in si tako nabirala dragocene glasbene izkušnje.

Uživati v naravi in raziskovanju zgodovine

Dopusti Derendovih so tesno povezani z delom, zato jih preprosto ne morejo načrtovati. Vsaj za zdaj ne. Res pa je, da si Nuša Derenda želi, da bi si z možem lahko privoščila tri tedne dopusta v enem kosu in se odpravila na pot. A takšno potovanje bi morala načrtovati vsaj pol leta prej, kar za zdaj še ne bo mogoče. Upa pa, da se ji želja uresniči leta 2019, kajti za letošnje leto daljšega dopusta ne načrtujeta.

»Priznati moram, da mi je bilo do zdaj lepo povsod, kamor sem se odpravila. V vseh državah, ki sem jih do zdaj obiskala, sem se počutila prijetno, uživala sem v naravi in raziskovanju zgodovine. Želim si, da bi obiskala na primer še Azijo, tudi v Švico, kjer sem ogromno časa preživela delovno, bi se rada vrnila kot turistka in uživala v lepotah tamkajšnje narave. Rada potujem, a se rada tudi vračam domov. Res je, kot pravijo: Povsod je lepo, a doma je najlepše,« je iskrena Nuša Derenda.

Potovanja ji predstavljajo avanture, rada se prepusti trenutku in uživa v raziskovanju neznanega. Kadar z družino načrtujejo dopust, se na pot odpravijo prek potovalne agencije. Včasih pa si tudi kar sami kupijo vozovnice, si rezervirajo prenočišče in se podajo na pot.

Pričakovanja, vznemirjenja in Unicef

Na potovanjih energično pevko najbolj prevzame pričakovanje nečesa novega, ko se poda v neznano, vznemirjenje, kaj bo videla in koga bo spoznala. Včasih jo prevzamejo ljudje, drugič narava ali kaj drugega. »Nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ in kaj te bo prevzelo, kar je tudi poseben čar potovanj. Ne morem pa izpostaviti, česa na potovanjih ne maram. Nisem namreč človek, ki bi se pritoževal. Ko se odpravimo na pot, se prepustim in prilagodim, četudi je na primer gneča na cesti,« se ob vprašanju, česa na potovanjih ne mara, nasmehne sogovornica.

Ponosna je tudi, da se je kot podpornica Unicefa pridružila obisku Zambije. Tam si je ogledala tudi razmere, v katerih živijo ljudje, in pove, da si takšne razmere za življenje v Sloveniji le težko predstavljamo.

S potovanj Derendova ni prinesla veliko slabih izkušenj, spomni se le izkušnje iz Turčije, kjer so z družino bivali v hotelu s petimi zvezdicami in so jim nepridipravi iz sefa v sobi ukradli nekaj gotovine. »Bilo je neprijetno, a tudi takšne izkušnje so včasih del potovanja,« pravi.

Povsod bi našla kaj, kar bi jo zanimalo

Ker glasbena umetnica rada potuje in izredno rada raziskuje, verjame, da bi povsod našla kaj, kar bi jo zanimalo, zato določenih delov sveta ne želi izpostavljati.

»Veliko je krajev, ki bi jih rada obiskala. Želim si na primer v Avstralijo ali na Novo Zelandijo, pa v Srednjo in Južno Ameriko. Težko bi izbrala le eno deželo, podala bi se kar na pot okoli sveta,« se nasmehne.

Strinja se tudi, da je kulinarika na potovanjih izjemno pomembna, in tudi sama rada pokusi lokalne kulinarične specialitete, ko potuje po drugih deželah, pa tudi ko se potepa po domači Sloveniji. Prav tako verjame, da lahko najde odprte in dobrosrčne ljudi povsod po svetu. Sama ima z ljudmi, kjer koli je potovala, lepe izkušnje. »Pa tudi pri nas v Sloveniji povsod najdemo prijazne in gostoljubne ljudi,« še doda. V življenju, doma, v poslu ali na poti pa jo spremlja moto:

»Prepusti se življenju in izkoristi priložnost, ki ti je ponujena, tudi če je nepričakovana.«