Skupen prihodek od turizma na Hrvaškem je v letošnjem letu po ocenah dosegel 11,5 milijarde evrov. Hrvaška je letos zabeležila 18,5 milijona prihodov turistov in 102 milijona nočitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Za prihodnje leto pričakovana petodstotna rast turističnih prihodkov je po navedbah hrvaškega ministra za turizem Garija Cappellija konzervativna ocena, saj vlada pripravlja precej ukrepov, ki se nanašajo predvsem na obdobje pred in po glavni poletni sezoni. Julija in avgusta namreč skorajda ni več prostora za rast, saj primanjkuje zmogljivosti. Za 2018 je sicer načrtovano odprtje približno 40 novih ali obnovljenih hotelov različnih velikosti.

Obeta se dvig cen

Hrvaški turizem bi tako v 2018 lahko beležil nove rekorde - 20 milijonov prihodov turistov, 110 milijonov nočitev in več kot 12 milijard evrov prihodkov. S tem se bo država že močno približala cilju za leto 2020, ki predvideva od 14 do 15 milijard evrov prilivov iz naslova turizma.

V iztekajočem letu so bile sicer rekordne tudi investicije v hrvaški turizem; večinoma zasebne, pa tudi javne so skupaj nanesle 850 milijonov evrov. Po ocenah ministrstva za turizem bi lahko investicije v sektor v 2018 narasle na 950 milijonov evrov, če se bodo uresničile napovedi o začetku izvajanja projekta zdravstvenega turizma, pa morda celo na milijardo evrov.

V 2018 je na Hrvaškem pričakovati tudi dvig cen, pri čemer v panogi trdijo, da bo razmerje med ceno in kakovostjo storitve še naprej zelo dobro.