Nepalska vlada je že v četrtek sprejela spremembe državnih pravil, ki prepovedujejo samostojno plezanje. S tem naj bi povečali varnost in preprečili smrtne žrtve, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal sekretar na ministrstvu za kulturo in turizem Maheshwor Neupane.

Aprila letos je življenje v Himalaji izgubil izkušeni švicarski plezalec Ueli Steck, ki se je želel sam povzpeti na Nuptse, sosednji vrh od Everesta.

Prepoved za slepe

Prav tako je vlada sprejela prepoved plezanja za določene amputirance in slepe osebe, čeprav je za mnoge s telesnimi ovirami vzpon na najvišjo goro na svetu še poseben izziv. Novozelandec Mark Inglis je leta 2006 osvojil 8848 metrov visoki vrh, kljub temu da je prej zaradi ozeblin izgubil obe nogi. Slepi Američan Erik Weihenmayer je Everest osvojil maja 2001 in je kasneje postal edina slepa oseba, ki je osvojila najvišje vrhe vseh sedmih celin.

Glavna plezalna sezona v Himalaji poteka spomladi in jeseni. Everest, ki sicer stoji na meji med Nepalom in Kitajsko, je lani z nepalske strani osvojilo skoraj 450 plezalcev, od tega 190 tujcev.