»Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice je velika oziroma 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici,« opozarja Gregor Bahun iz Službe za varstvo pred snežnimi plazovi (SVSP) Zelenica-Tržič. »Trenutno odsvetujemo obisk gora. Posebna pozornost velja tudi na cesti na stari Ljubelj,« dodaja in opozarja, da servisna cesta, ki od parkirišča pod Zelenico vodi proti planinski koči na Zelenici, ostaja zaprta.

Skoraj en meter novega snega

Od srede je do četrtkovega jutra na tem območju zapadlo kar do 90 centimetrov novega snega. »Padel je ponekod na poledenelo in trdo plast, ponekod pa na mokro plast snega, odvisno od nadmorske višine. Sprva je padal moker, kasneje pa suh sneg, ki pa se še ni sprijel s podlago, zato je velika verjetnost spontanega plazenja. Nevarna so vsa pobočja, saj je pihal močan jugozahodni veter, ki je prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti,« še opozarja Bahun. Pod 1200 metri nadmorske višine je nevarnost proženja snežnih plazov 3. stopnje oziroma znatna.

Po podatkih Agencije RS za okolje je ob sneženju je v zadnjih dveh dneh v gorah ponekod zapadlo tudi do en meter snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. »Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 metrov nad morjem je slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod celo do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel,« pa opozarjajo na Centru za obveščanje RS.

Konec tedna otoplitev, nove padavine v ponedeljek

Kot opozarja Arso, bo danes občasnih padavin največ v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. »Predvidoma bo v gorah zapadlo od pet do okoli 20 centimetrov snega, tokrat več v vzhodnem delu naših gora, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg.« Kljub vsemu veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh.

Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 metrov, a se bo že do sobote zvečer dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov. »Ponovne padavine pričakujemo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 metri nadmorske višine.« Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel, možno pa bo spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij. »V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo.« Zaradi otoplitve bo zlasti v nedeljo na površini snežne odeje bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra. Nevarna bodo predvsem strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala, a le do ponedeljkovih novih snežnih padavin, ko se bo spet povečevala, pa opozarjajo v Centru za obveščanje RS.