»Govorice so resnične! Imela bom svojo serijo nastopov v MGM's Park Theater. Pripravite se na popolnoma nov šov! Da postanem lasvegaško dekle, je bila moja življenjska želja, presrečna sem! Ljubim vas, male pošasti, uspelo nam je, dobimo se v Las Vegasu!« je minuli teden tvitnila Lady Gaga in s tem potrdila govorice, da je podpisala pogodbo za gostovanje oziroma serijo koncertov v Las Vegasu. Dve leti bo nastopala v igralnici in hotelu MGM, v tem času pa bo imela 75 koncertov. Za vsakega bo dobila milijon dolarjev, kar bo na koncu naneslo 75 milijonov, enako ali še več pa bo dobila od prodaje blaga, kjer ji pripada 50 odstotkov zaslužka.

Lady Gaga, ki je o Las Vegasu sanjala, »ker je to prostor Elvisa, Tonyja Benetta in Franka Sinatre ter Rat Packa, Eltona Johna, Judy Garland in Lize Minnelli«, na svojih koncertih vedno poskrbi za spektakel. Na njem zamenja tudi 20 oblek, ob vsem tem pa že obljublja, da bodo njeni tokratni šovi nekaj, česar Las Vegas še ni videl. No, mesto greha je, če smo iskreni, videlo že marsikaj, a kaj, ko vse, kar se zgodi tam, menda tam tudi ostane. Najdejo pa se tudi skeptiki, ki dvomijo o tem, da bo MGM z njenim gostovanjem imel dobiček. Igralniški velikan, ocenjen na 30 milijard dolarjev, bo tudi ob visoki ceni vstopnic ter razprodani dvorani s 5200 sedeži dobil kvečjemu 500.000 dolarjev na koncert. Jasno pa je, da cilj igralnice ni toliko razprodan koncert kot to, da z njim privabi čim več strank za svoje igralne avtomate.

Pionirka je Celine Dion

Da se gostovanje velikih zvezd Las Vegasu lahko zelo izplača, je prvič dokazala kanadska pevka Celine Dion. S hotelom in igralnico Ceasars se je dogovorila za triletno gostovanje, ki je obsegalo 200 nastopov na leto, po pet večerov na teden, nato pa ga je še za dve leti podaljšala, tako da je bilo skupno število koncertov na koncu 717, ogledalo pa si jih je tri milijone ljudi. Njeno prvo gostovanje v Las Vegasu med letoma 2002 in 2007 je prineslo 444 milijonov dolarjev zaslužka. Leta 2011 je sledilo še eno triletno gostovanje, za katero je dobila približno 500.000 dolarjev na nastop. Vse to ji očitno ni bilo dovolj, saj naj bi se v Las Vegas spet vrnila leta 2019, čeprav bo svoj prvotni rekord v novem Las Vegasu, kjer so gostovanja največjih zvezdnikov redna praksa, težko podrla.

Za to se lahko zahvali predvsem sebi, saj je Las Vegas, ki je veljal za mesto, kjer nastopajo pozabljene, ugasle zvezde, prav zaradi nje postal kraj, kjer se zvezde ustavijo na vrhuncu svoje kariere. »Pred 20 leti ne bi mogli dobiti nekoga, kot je Britney. Zvezdniki njenega kova o tem ne bi razmišljali niti za sekundo, če jim Celine ne bi tlakovala poti. Spremenila je obraz modernega Vegasa,« je njeno vlogo v Las Vegasu komentiral Kurt Melien, nekdanji podpredsednik zabave v hotelu Caesars Palace, zdaj pa predsednik Live Nationa Las Vegas. Poudaril je tudi pomembnost gostovanj Britney Spears, ki je zabavno industrijo v meki igralništva prerodila na svoj način.

Prihajajo tudi zvezde za mlajše

Britney Spears je tam začela redno nastopati leta 2013, gostovanje bo končala z iztekom tega leta, velja pa za eno od finančno najuspešnejših gostovanj, ki je samo od prodaje vstopnic prineslo 135 milijonov dolarjev. Prelomna je bila tudi v tem, koga je pritegnila v Las Vegas. Ta je namreč z njenimi nastopi postal privlačen tudi za mlajšo publiko. »Po Britneyinih koncertih v Axisu in Colosseumu so ljudje začeli hoditi ven in tam so začeli nastopati mlajši glasbeniki s širšim razponom zvrsti. Tako se je spremenila tudi demografija Las Vegasa. Zdaj imamo vse od Pitbulla do Brooks&Dunna, obiskovalci pa so bolj raznoliki kot kadar koli prej,« je o vplivu Spearsove, ki ji je vmes uspelo posneti tudi dva albuma, dejal za Las Vegas Weekly. Pritrjujejo mu tudi imena glasbenikov, ki so se zadnjem času pojavljali v različnih lasvegaških hotelih in igralnicah.

Za triletno gostovanje se je z družbo Hakkasan na primer dogovoril tudi britanski didžej Calvin Harris. Nastopal bo na treh lokacijah v Las Vegasu, za vsak večer pa bo plačan približno toliko kot Deadmaus5, ki je dobil 425 tisočakov na noč. To je v primerjavi z milijonom, ki ga bo dobila Lady Gaga, malo, a je treba vedeti, da Lady Gaga precej porabi tudi za svoje šove, medtem ko Calvin Harris in njemu podobni didžeji, kot se muzajo ciniki, potrebujejo le prenosni računalnik. »To je, kot da bi tiskal denar,« pravijo.