Ko je Apple zatrdil, da je sistem za odpiranje telefona s pomočjo prepoznavanja obraza na iphonu x varen pred hekerji in drugimi nepridipravi, se je pričelo tekmovanje, kdo bo prvi uspel prelisičiti jabolčno umetno inteligenco. Poleg enostavnih poskusov s fotografijami lastnikov telefona so se številna varnostna podjetja in tudi mediji lotili dražjih in bolj sofisticiranih metod. Med drugim tudi izdelave mask iz raznih materialov. Čeprav so bile številne zaradi slabe pritrditve na obraz nosilca že na prvi pogled precej manj prepričljive od fotografij, tudi tiste bolj sofisticirane niso bile uspešne.

To je potrdilo Applove trditve, da je njihova umetna inteligenca sposobna ločiti med pravim obrazom in masko. Konec koncev je podjetje pri razvoju tehnologije na pomoč poklicalo hollywoodske mojstre, ki so umetno inteligenco naučili prepoznati razlike med pravim obrazom in njegovo imitacijo. Prepričanje, da je nov Applov varnostni sistem, ki je nadomestil prstni odtis, resnično varen pred vsiljivci, se je vse bolj kazalo kot pravilno, a se je potem na spletu pojavila objava, ki je trdila, da je napravo možno prelisičiti.

Umetno inteligenco prelisičila maska za 150 dolarjev

Vietnamsko varnostno podjetje Bkav, ki je že leta 2008 pokazalo, da prepoznavanje obraza ni varna zaščita na prenosnikih, pravi, da jim je s pomočjo razumevanja, kako deluje umetna inteligenca v iphonu x, uspelo izdelati relativno poceni ključ za odpiranje z obrazom zaklenjenih naprav. Tudi oni so izdelali masko, ki je za človeškega opazovalca precej neprepričljiva, a očitno toliko bolj za umetno inteligenco.

S pomočjo digitalnega 3D čitalca, ki ga danes najdemo že v mobilnikih, kot je Sonyjeva xperia xz1, so izdelali model lastnikovega obraza, ga nato natisnili s 3D tiskalnikom, opremili s silikonskim nosom ter fotografijami ust in oči. Kot je podjetje zapisalo na svojem blogu, so sprva imeli nekaj težav z nosom, a so ga nato hitro popravili. Ko je bila maska, ki je odklenila iphone x, končana, so za njeno izdelavo porabili vsega 150 dolarjev.

Čeprav je podjetje uspešnost svoje maske predstavilo z videoposnetkom, trenutno še vlada določena mera skepse, če jim je podvig tudi zares uspel. Dokler njihovega eksperimenta ne bodo ponovili tudi drugi, ne bo čisto jasno ali se niso morda poslužili kakšnega trika. Podjetje ima zaradi že omenjenega uspeha iz leta 2008 kar nekaj kredibilnosti, tako da mnogi v njihove trditve ne dvomijo.

Če je ključ resničen, bodo najbolj veseli preiskovalci

Čeprav je izdelava maske, ki naj bi zmogla prelisičiti Applovo umetno inteligenco, relativno poceni, zahteva precej dela in »dostop« do obraza mobilnikovega lastnika. Če je vdor v iphone na ta način dejansko mogoč, bodo tega najbolj veseli preiskovalni organi.

Slednjim je Apple precej sivih lasi povzročil pred skoraj natanko dvema letoma, ko so FBI-jevci poskušali vdreti v iphone napadalca v ameriškem San Bernardinu. Pametni telefoni so se doslej namreč odklepali z vzorci, kodami ali prstnimi odtisi. Prva dva varnostna ključa je (po zaslugi omejitev napačnih ponovitev) izredno težko uganiti brez sodelovanja lastnika, prstni odtis pa ne odklepa naprav, če se ne nahaja na živem prstu oziroma ne prevaja toka, kot to počne živo telo.

V primeru, da telefon lahko odklene tudi maska, bodo telefone preiskovanih oseb lahko odklenili v njihovi odsotnosti in celo po njihovi smrti. Morda bodo poleg prstnih odtisov in fotografiranja ob aretacijah organi pregona v prihodnje uvedli še 3D skeniranje obraza, da bi si nadaljnje preiskovalno delo še dodatno olajšali.