»Ryanair začenja priznavati sindikate, začenši s srečanji s sindikati pilotov z Irske, Nemčije in Portugalske ta teden,« je podjetje zapisalo v izjavi. Sledila bodo srečanja z drugimi sindikati pilotov iz EU in kasneje tudi s sindikati kabinskega osebja, so dodali.

Na sestankih naj bi zagotovili, da se bodo čez praznike izognili stavkam in posledično odpovedim letov, ki bi prizadele potnike.

Ryanair je na zahtevo pilotov, naj jim dovoli združevanje v okviru sindikatov, pristal prejšnji petek. »Božični poleti so zelo pomembni za naše stranke, zato želim odpraviti vse skrbi glede morebitnih odpovedi,« je takrat dejal izvršni direktor družbe Michael O'Leary.

Piloti Ryanaira na Irskem so tako odpovedali napovedano enodnevno stavko, ki naj bi jo izvedli v sredo. Z menedžmentom se bodo srečali danes zvečer. Načrtovanim sindikalnim akcijam so se začasno odpovedali tudi piloti v Italiji in na Portugalskem.

Ryanair je prvič v 32-letni zgodovini pristal na to, da sindikati postanejo partnerji v socialnem dialogu. Podjetje se je pod velikim pritiskom znašlo predvsem po fiasku s številnimi odpovedmi letov zaradi slabega načrtovanja. Do marca prihodnje leto so odpovedali 20.000 poletov.