Ryanair je v petek napovedal, da bo do konca oktobra dnevno odpovedal od 40 do 50 letov. Kateri leti bodo odpadli, še ni znano - zaenkrat je natančen načrt izdelan le do srede. To je razjezilo številne potnike.

Ti so svoje ogorčenje izrazili tudi na spletnih družbenih medijih. Med drugim so poudarili, da želijo vnaprej vedeti, ali se bodo v primeru potovanja lahko z njega tudi vrnili. Prav tako menijo, da bi jim moral Ryanair čim prej omogočiti, da pripravijo alternativni načrt potovanja, v kolikor bo to potrebno.

Potniki imajo v primeru odpovedi leta številne pravice

Britanski minister za letalstvo Martin Callanan je sporočil, da ga dejanja letalske družbe »zelo skrbijo«. Evropska komisija pa je Ryanair spomnila, da imajo potniki v primeru odpovedi leta številne pravice.

Če je let odpovedan, ima tako potnik pravico do povračila, spremembe poti ali vrnitve, in tudi pravico do pomoči ter odškodnine. Do odškodnine je upravičen, če je bil o odpovedi leta obveščen manj kot dva tedna pred načrtovanim datumom odhoda, navaja komisija na spletni strani.

Po navedbah evropske komisarke za promet Violete Bulc v Bruslju pričakujejo, da bo Ryanair to zakonodajo v celoti spoštoval, so pa za implementacijo zakonodaje zadolžene nacionalne oblasti.

Ryanair sicer potnike vabi, da se odločijo za plačilo kupnine ali pa brez dodatnih stroškov spremenijo svoje potovanje. »Vsem prizadetim strankam se iskreno opravičujemo za odpovedi,« je v izjavi poudaril Ryanairov direktor, pristojen za marketing, Kenny Jacobs.

Ryanair naj bi z odpovedmi želel izboljšati točnost

Uradno želi Ryanair z odpovedmi letov izboljšati točnost. Sprva so v prevozniku navedli, da želijo nasloviti težave, ki jih povzročajo zamude pri nadzoru zračnega prometa, stavke in vreme. Kasneje so priznali, da jih tepe tudi preslabo načrtovanje v luči določila, da morajo v novem sistemu piloti in drugo kabinsko osebje izkoristiti preostali dopust do konca letošnjega leta.

Nekatera poročila navajajo tudi, da ima Ryanair težave z iskanjem novih kadrov, potem ko so številni piloti presedlali h konkurentu Norwegian Air. Nekateri strokovnjaki pa so prepričani, da se Ryanair pripravlja na morebitni potop nemškega Air Berlina, ki bi bil lahko zaradi pomanjkanja sredstev prisiljen predčasno ustaviti svoj letalski promet. V tem primeru bi se sprostili termini letov, to pa bi lahko izkoristili le letalski prevozniki, ki bi imeli proste kapacitete.