V tem tednu slovenska biatlonska reprezentanca jemlje zalet po uspešnem nizu decembrskih tekem svetovnega pokala. Jakova Faka so dosežki umestili med tri najboljše biatlonce uvodnega dela sezone, kar je za to obdobje najboljše doslej. V olimpijski sezoni so pozitivne rezultate pokazali tako starejši kot mlajši. Torej prav v obdobju, ko je MOK sprejel prvi del kazni za zdaj že nekdanjo biatlonko Tejo Gregorin, kar pa jemlje dobro ime vsemu biatlonu.

Potem ko se je odpovedala zaslišanju, je disciplinska komisija MOK črtala vse njene dosežke z olimpijskih iger (OI) 2010 v Vancouvru. Pred igrami v Kanadi sta bila dopinška testa s sledmi uporabe prepovedanega rastnega hormona GHRP-2 pozitivna. Tako je doslej prva in edina, ki bo kaznovana po dodatnem pregledu več kot tisočih vzorcev izpred skoraj osmih let. Gregorinova se sedaj lahko pritoži na Mednarodno športno razsodišče (CAS). Po njihovi sprejeti odločitvi ali ob odpovedi pritožbe jo bo zaslišala še protidopinška komisija Mednarodne biatlonske zveze in sprejela ustrezne sklepe v skladu s protidopinškimi pravili IBU. Teoretično sledi še kazen o prepovedi nastopanja, ki bo segala v sedanje časovno obdobje. Predvidoma dve leti. Primera Gregorin ne gre primerjati z ruskimi aferami, saj ga verjetno vodijo kot posamični primer, brez sankcij za vso reprezentanco.

MOK je pričakovano črtal dosežke slovenske biatlonke, ki so v njihovi pristojnosti – torej v času iger in v časovnem intervalu, ki tudi po tedanjih pravilih sankcionira športnike in športnice zaradi dopinških prekrškov. Olimpijske igre v Sočiju leta 2014 so že zunaj tega obdobja. Tam osvojena bronasta kolajna bo (za zdaj) ostala v njeni vitrini. Teja Gregorin je ena izmed 55 Slovenk in Slovencev, ki so osvojili olimpijsko kolajno moderne dobe, in ena od enajstih s kolajno z zimskih iger v času samostojne Slovenije. Edina z biatlonsko.

Gregorinovi je MOK črtal pet tekem, a ne brez posledic za druge. Poleg 36. mesta (15 km), dveh devetih mest (sprint in zasledovanje), petega mesta v skupinskem štartu, vse med posameznicami, so diskvalificirali tudi žensko štafeto. Skupaj z Dijano Grudiček, Andrejo Mali in Tadejo Brankovič so v Vancouvru osvojile osmo mesto. Kot je MOK posebej izpostavil pri kazni, mora Gregorinova vrniti olimpijsko diplomo, ki jo je dobila za peto mesto med posameznicami. Diplomo mora vrniti tudi štafeta, čeprav je dilema, ali so jih sploh podeljevali do osmega mesta. Diplomo morajo vrniti vse štiri, piše v izreku kazni.

Poleg izgube časti, ugleda in neslavnega konca kariere je 37-letna Gregorinova s tem že izgubila tudi nekaj rekordov, ki so jo uvrščali v vrh slovenskega olimpijskega (biatlonskega) seznama. Z nastopi na 17 tekmah pod okriljem olimpijskih krogov ji na primer ni bilo para. Sedaj je na vrhu Janez Marič s 16 olimpijskimi nastopi. Gregorinova je slovela tudi po izbornih dosežkih. Ima osem uvrstitev med deseterico na OI (kar 13-krat med najboljših dvajset), s čimer je tudi ena najuspešnejših biatlonk poleg Petre Majdič. V biatlonu je Gregorinova tekmovala kar petnajst sezon.