51 dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger, ki bodo v Pjongčangu od 9. do 25. februarja 2018, je Olimpijski komite Slovenije (OKS) predstavil kolekcijo za nastop v Južni Koreji. »Od poletnih olimpijskih iger 2012 v Londonu smo postavljali identiteto skozi barve. Slovenija je dolgo časa iskala prepoznavnost, kar nas je vodilo pri oblikovanju. Zdaj je naloga lahka, saj je prepoznavna po barvah,« je izpostavil oblikovalec Sandi Murovec. V vlogi manekenov sta kolekcijo (nacionalni in ogrevalni komplet, oblačila za trening in prosti čas, nacionalno trenirko) predstavljala tudi poletna olimpijca, kanuist Benjamin Savšek in triatlonka Mateja Šimic, ki sta se zelo dobro znašla na modni brvi. Družbo jim je ob predstavitvi hokejskega dresa delal kapetan olimpijske reprezentance iz Sočija Tomaž Razingar. »Videz reprezentance je pomemben. Verjamem, da naše barve ne bodo le prepoznavne, ampak tudi zmagovalne,« si je zaželel predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Zaveda se, da bo težko ponoviti zgodovinski dosežek iz Sočija, kjer je Slovenija osvojila rekordnih osem kolajn.

Na seznamu za nastop v Pjongčangu je 73 kandidatov v sedmih športnih panogah: alpsko smučanje (11 kandidatov), biatlon (5), deskanje na snegu (9), hokej na ledu (25), smučanje prostega sloga (1), smučarski skoki (15), tek na smučeh (7). Športniki imajo čas do 23. januarja, da potrdijo olimpijsko normo, ki je na splošno ena uvrstitev do 16. mesta ali dve do 30. mesta, a so pravila deloma prilagojena tudi panogi in starosti kandidatov. »Upam, da je konec smole z začetka sezone s poškodbo Ilke Štuhec in dopinškim primerom Teje Gregorin. Norme OKS so ostrejše, kot jih ima Mednarodni olimpijski komite,« je izpostavil vršilec dolžnosti generalnega sekretarja OKS Blaž Perko, ki je tudi glavni operativec pri projektu Pjongčang 2018.

Perko je bil na prizoriščih v Južni Koreji že trikrat in prvi vtis je zelo dober. »Igre bodo logistično zahtevne, a imamo veliko izkušenj. Veliko pozornosti bo namenjene aklimatizaciji na osemurno časovno razliko, zato bodo športniki odpotovali v Južno Korejo najmanj šest, sedem dni pred prvo tekmo. Za eno uro časovne razlike potrebuješ en dan prilagajanja. Malo smo zaskrbljeni, ker v Aziji niso tako fleksibilni, ko ne gre vse po načrtih, medtem ko smo mi mojstri improvizacije,« pravi Perko, ki bo v Južno Korejo odpotoval že 28. januarja, da bo spremljevalna ekipa pripravila vse za sprejem športnikov.

Bivali bodo v dveh olimpijskih vaseh. Ena bo v Pjongčangu tik ob morju, kjer bodo nastanjeni hokejisti, ki sploh ne bodo imeli skupnih priprav, ampak se bodo zbrali kar na letališču ter odpotovali v Seul. V glavnem mestu Južne Koreje bodo 8. februarja odigrali prijateljsko tekmo z domačo reprezentanco in se nato preselili v olimpijsko vas. Druga olimpijska vas bo v dobre pol ure vožnje oddaljenem hribovitem predelu.

»Varnost nam je na prvem mestu. Pozorno spremljamo dogajanje, povezano s Severno Korejo. Imamo dovolj informacij od Mednarodnega olimpijskega komiteja, organizatorjev, slovenskega zunanjega ministrstva in iz prve roke od uslužbencev Kolektorja iz Idrije, ki ima tovarno v Južni Koreji. Ti so nam pomagali pri postavitvi olimpijske hiše,« je končal Perko.