Slovenci se bodo pred tokratno reprezentančno akcijo zbrali kar na prizorišču, saj ne bo domačih priprav na Bledu. Hokejisti bodo 6. novembra pripotovali v Pariz, konec naslednjega tedna jih nato čaka tekmovanje v Cergyju s Francijo, Belorusijo in Latvijo.

Danes je nekaj podrobnosti o seznamu in o prvi akciji v sezoni predstavil pomočnik selektorja, v lanski sezoni še sam selektor Nik Zupančič. Z novim prvim trenerjem izbrane vrste Karijem Savolainenom sta v zadnjih dneh skrbno pretehtala, koga povabiti na turnir. S Savolainenom zaenkrat dobro sodelujeta, pred kratkim je bil Zupančič tudi na obisku na Finskem.

»Tam je to šport številka 1. Ogledala sva si tudi tekmo Jokerit – Torpedo. Kar nekaj stvari smo se zmenili, videli smo njegov pogled. Dosti je bilo narejenega, delali smo tudi video analize, skušali smo predvideti, kako bomo igrali, kako bo izgledala naša igra. S Karijem sva veliko delala, obdelala veliko stvari, ki jih na daleč po telefonu ne moreva. Bilo je zelo produktivno in želel bi si večkrat pogledati tudi dober hokej. Pa ne trdim, da pri nas ni dober, ampak na Finskem je to povsem drugače.«

Manjka 'le' nekaj standardnih članov

Na seznamu so sicer praktično vsi najboljši igralci, ki so bili v reprezentanci v zadnjih letih, od standardnih članov manjkajo le Jan Muršak, Klemen Pretnar in vratar Luka Gračnar.

»Različni razlogi so, zakaj nekaterih ni. Pretnar ima težave s klubom in ekscentričnim trenerjem, zato nočemo delati težav igralcu. Muršak se je malo pod prisilo vrnil v klub, njegova poškodba je zaceljena do 90 odstotkov in ne želimo še dodatnega tveganja. Žiga Pešut je pred kratkim izgubil klub in ima še zdravstvene težave, glede Jurija Repeta – s Karijem imava še eno odprto mesto pri branilcih, tako da se lahko še kaj spremeni. Gračnar pa je bil predviden, da bi šel z nami, ampak imajo tekmo lige prvakov. Kari ga je tako ali tako že videl na ligi prvakov, ima kontakt z njegovim trenerjem. Mitja Robar je poškodovan, gre za sicer lažjo poškodbo kolena, a ne bi preveč tvegali,« je Zupančič orisal položaj tistih, ki jih v Franciji ne bo.

Pred sezono je željo, da bi se prebil na OI, izrazil tudi nekdanji prvi vratar reprezentance Robert Kristan. Po sezoni brez kluba zdaj igra v alpski ligi za SŽ Olimpijo, Zupančič pa pravi, da ima možnosti za nastop: »Zaradi tega se je vrnil na ledene ploskve. To je odlična priložnost, da ga vidimo v akciji na reprezentančni ravni. Kari ga dobro pozna iz prejšnjih akcij, bi ga pa vseeno rad videl na delu. Če bo Robert dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, je tudi on ena od možnosti.«