Pri najuspešnejšemu moštvu v zgodovini formule 1 so že pred časom nad napovedanimi spremembami v najprestižnejšem dirkaškem tekmovanju. Italijani so šli celo tako daleč in zagrozili, da po letu 2020 ne izključujejo odhoda, če bo svetovno prvenstvo postalo preveč podobno ameriški dirkaški seriji Nascar. Da se ne šalijo, je na predbožičnem kosilu z novinarji v Maranellu potrdil tudi izvršni direktor avtomobilskega koncerna Fiat Chrysler Sergio Marchionne.

Slednji je sicer priznal, da se pri Liberty Media po januarskem prevzemu formule 1 še vedno učijo dirkaškega posla, a obenem tudi dal vedeti, da ne odobravajo smeri, ki jo poskušajo ubrati novi lastniki. Med drugim želijo omejiti proračune moštev in znižati stroške, kot tudi vpeljati cenejše in preprostejše pogonske agregate.

»Če bodo vsi dirkalniki enaki, s cenejšimi in preprostejšimi motorji, bo vse skupaj videti kot Nascar. To nas ne zanima. Najti moramo uravnoteženo rešitev, ki bo zadovoljila vse strani. Verjamem, da nam bo uspelo pravočasno, v nasprotnem primeru bo Ferrari odšel. Če skeptiki mislijo, da blefiramo, se igrajo z ognjem,« je zagrozil Marchionne.

Za prihodnost priljubljenega tekmovanja bo sicer ključno leto 2020, saj takrat večini ekipam poteče pogodba za sodelovanje v formuli 1. Marchionne je prepričan, da če se bo Ferrari takrat odločil za odhod, mu bodo sledili tudi konkurenti. »Mislim, da Ferrari ima moč, da tudi preostale ekipe povleče v drugo tekmovanje,« je še sklenil izvršni direktor.