Čeprav je izbirna komisija predsedniku države Borutu Pahorju predlagala tri kandidate, med katerimi bi izbral namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK), se predsednik za to ni odločil. »Z nobenim nisem bil dovolj zadovoljen,« je dejal, »nobeden od njih ni na meni pustil posebnega pečata.«

Izbirna komisija, ki ji je predsedovala pravnica in direktorica Pravno- informacijskega centra Katarina Bervar Sternad, je Pahorju predlagala Mateja Menceja, Mileno Pečovnik in Sandija Sendelbaha. Vsi trije so izpolnjevali formalne pogoje za nastop funkcije, ampak predsednik je od kandidatov pričakoval nekaj več, zato bodo razpis ponovili. Po objavi javnega poziva v Uradnem listu bodo imeli kandidati 30 dni časa za prijavo, nato se bo ponovno sešla izbirna komisija in mu pozneje posredovala nov predlog. Namestnik predsednika KPK bi tako lahko bil imenovan do konca marca. Predsednik Pahor se nadeja, da bo imel pri drugem poskusu in naposled imenovanju srečno roko.

Namestnik za pet let

»Ker se odločam o kandidatu oziroma kandidatki za namestnika predsednika za naslednjih pet let, ne samo za čas do izteka mandata sedanjega predsednika, sem na podlagi izkušenj ocenil, da storim vse, kar je v moji moči, da pridemo do kandidata, ki vliva dovolj zaupanja v javnosti in tudi izpolnjuje vsa pričakovanja javnosti,« je svojo odločitev utemeljil Pahor. Na položaju namestnika predsednika KPK si želi osebo z avtoriteto, integriteto, osebnim ugledom in seveda strokovnjaka. »Postaviti želimo standard osebnosti, ki bo merilo za prihodnji senat,« je poudaril. Dodal je, da je tudi iz pogovorov s kandidati opazil, da ti verjamejo, da bodo funkcijo opravljali le do izteka mandata Borisa Štefaneca, kar ne drži. »To, da ponovimo razpis, je edina prava, četudi nekoliko tvegana, odločitev,« je dodal in pripomnil, da je tudi komisija oziroma njena predsednica Bervar-Sternadova razumela njegovo odločitev in jo sprejela s simpatijo.

Pogrešali širši pogled na stanje korupcije

»Res je,« je za Dnevnik potrdila Bervar-Sternadova, »tudi komisije ni prepričal nihče. Vsem je manjkalo to, da bi imeli širši pogled na stanje korupcije v državi, na stanje korupcije v mednarodni skupnosti… Zato v predlogih predsedniku nismo izpostavili zgolj enega kandidata.«

Šibkemu naboru prijavljenih kandidatov – medtem ko se je pred tremi leti za namestnika predsednika prijavilo kar 23 kandidatov, se jih je tokrat zgolj osem – gotovo botruje trenutno stanje v komisiji, je prepričana. »Umestitev vsakega novega člana v senat bo poseben izziv, saj si bo moral izborit svojo vlogo v njem. Pričakovanja so gotovo visoka, gre za precejšen zalogaj in odgovornost, morda je to marsikomu tudi vzelo pogum, da se prijavi za to funkcijo,« razmišlja Bervar-Sternadova.

Predsednica komisije, tako kot predsednik Pahor, poudarja, da bo vloga novega namestnika vendarle časovno presegala mandat Štefaneca, oba pa se nadejata, da morda komu s tem vlijeta pogum, da se prijavi na ponovljen razpis.