Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec naj bi maja 2011, ko je bil še vršilec dolžnosti direktorja, z drugo fizično osebo sklenil posojilno pogodbo za 50.000 evrov. Poslovodne osebe, med katere spada tudi vodja zdravstvene ustanove, morajo v skladu z zakonom o integriteti o posojilih, ki presegajo 10.000 evrov, poročati protikorupcijski komisiji kot o spremembi premoženjskega stanja, navaja časnik. Komljanec je za Slovenske novice sicer pojasnil, da je o vsem (šlo naj bi za več posojil v skupni vrednosti 50.000 evrov) sproti poročal ustreznim institucijam.

Komisija za preprečevanje korupcije naj bi po informacijah časnika preiskovala tudi transakcije, ki naj bi dokazovale, da javni zdravstveni zavod (ZD) v nasprotju z zakonodajo nakazuje denar slovenskim davčnim dolžnikom na račune v tujini. Računovodkinji ZD Izola Svetlani Milašinović naj bi tako v letu 2016 izplačali očitno nefakturirane opravljene računovodske storitve za preteklo obdobje 24 mesecev v skupnem znesku 26.900 evrov, med januarjem in junijem letos pa je davčna dolžnica prejela še skupno 7640 evrov na hrvaški račun.

Zdravstveni dom Izola naj bi poleg tega podjetju Proavto v stečaju skupno nakazal 14.646 evrov, največkrat za predelavo vozil, in to na avstrijsko banko, registrirano v tujini.

Na KPK so za Slovenske novice potrdili le, da tovrstno zadevo obravnavajo, a do konca obravnave ne morejo posredovati nobenih informacij. Komljanec pa je za časnik navedel, da kolikor je seznanjen, komisija obravnava anonimno prijavo v zvezi z zdravstvenim domom, pri čemer so jim že poslali zahtevano dokumentacijo, epiloga pa še ni.

Komljanec je na poizvedbo STA pisno odgovoril le, da bodo zadevo preučili. »V kolikor bomo ugotovili nepravilnosti, bomo ustrezno ukrepali,« je dodal direktor ZD Izola.