Nova sodnica v tem primeru Sonja Krajnc je po tistem, ko Kanglerja ni bilo na sodišče, kjer bi se končno moral izreči o krivdi, pojasnila, da so mu vabilo skušali vročiti na njim znanem naslovu, a jim to ni uspelo, zato je narok preložila na 13. december. Bo pa morala s tem primerom pohiteti, če ga želi pripeljati do konca, saj bo zadeva zastarala septembra naslednje leto.

Kot je danes razložil tožilec Niko Pušnik, se obdolženima še vedno očita, da je mariborska občina v času Kanglerjevega županovanja najprej na zemljiščih Toplarne ustanovila predkupno pravico, nato pa te ni uveljavljala, pri čemer se je cena povišala za skoraj trikrat.

Občinsko blagajno oškodovali za dva milijona evrov

Če bi odgovorni na mestni občini takrat uveljavili predkupno pravico in uveljavljali ničnost pogodb, bi zemljišče lahko kupili po ceni prve transakcije v višini treh milijonov evrov, ker pa tega niso storila in so pozneje zemljišče kupili po veliko višji ceni, so s tem občinsko blagajno oškodovali za dva milijona evrov škode.

Gre za eno prvih v vrsti kazenskih ovadb zoper Kanglerja, ko je bil ta še trdno na svojem županskem položaju. Tožilstvo je obtožnico sicer vložilo že leta 2010, mariborsko sodišče pa je predobravnavni narok v tem primeru prvič sklicalo oktobra 2013. Takrat se je za nedolžnega izrekel samo obdolženi Grmek, medtem ko se Kangler naroka zaradi bolezni ni udeležil.

Primer je obravnavala tudi KPK

Pušnik je danes pojasnil, da je preiskava v tej zadevi tekla zelo dolgo, zato je tožilstvo januarja sodišču predlagalo, da sodni postopek nadaljuje. Zadeva se je še dodatno zavlekla, ker se je izločil sodnik, pozneje še ena sodnica. Da se s to zadevo mudi, je jasno tudi iz namere sodnice Krajnčeve, ki je sprva narok sklicala kar v času sodnih počitnic, a ga je nato preklicala. Medtem je bil zoper nekdanjega župana vložen tudi obtožni predlog v primeru Pohorske livade.

Primer iz leta 2008 je po takratnem razkritju v medijih obravnavala tudi protikorupcijska komisija, ki je ravnanje ocenila kot koruptivno. Podjetje Oil Metal je namreč sporna zemljišča od družbe Dom Smreka kupilo le mesec dni preden je mariborski mestni svet na Kanglerjev predlog območje določil za gradnjo toplarne, in jih le dva dni zatem prodalo družbama MTB in Mik.

Mestna občina, ki bi lahko že takrat uveljavljala predkupno pravico, pa jih je nato po precej višji ocenjeni vrednosti pridobila z zamenjavo za prestižna zemljišča pod Pohorjem in v bližini Europarka.