Viberate, ki želi postati največja tržnica za glasbenike in organizatorje dogodkov na svetu, leto končuje z veliko zadovoljstva in jasno postavljenimi cilji, ki naj bi najpozneje v treh letih podjetje pripeljali do uresničitve vizije – spremeniti glasbeno industrijo in postati tržnica za glasbenike, na kateri bodo glasbeni profesionalci sklepali posle in plačevali v kriptovalutah. S tako imenovanimi pametnimi pogodbami na podlagi tehnologije veriženja blokov (blockchain) naj bi odpravili številne nepravilnosti, od neplačevanja do različnih goljufij. »Pri sklepanju pogodb v blockchainu ne more biti prevar, kot se dogaja pri klasičnih bančnih nakazilih, saj je denar zagotovljen,« poudarja Uroš Umek, mednarodno priznani didžej in soustanovitelj Viberata.

Trenutno gradijo skupnost in pred tednom dni so zagnali sistem za nagrajevanje uporabnikov, ki jim pomagajo graditi največjo bazo glasbenikov, prireditvenih prostorov in dogodkov na svetu. Uporabniki so nagrajeni za vsak profil, ki ga vnesejo v bazo. »Za nas tako po vsem svetu dela okoli tisoč ljudi, na dan v bazo vpišemo okoli 1500 novih profilov glasbenikov. Prav vsakega od njih temeljito preverimo, saj želimo biti zares verodostojni,« pojasnjuje Matej Gregorčič, izvršni direktor in soustanovitelj (ob njem še DJ Umek ter Vasja Veber) podjetja Viberate. Ta hip imajo nekaj več kot 50.000 uporabnikov, vsak dan se jim pridruži od 500 do 1000 novih iz okoli 70 držav. Pričakujejo, da bo število v prihodnje še raslo.

Pospešeno se ukvarjajo s promocijo. Pri tem jih bo podprla dvakratna dobitnica grammyja, njeno ime bodo uradno objavili januarja. Ekipa, ki se je pred šestimi tedni preselila v nove prostore v velikosti tisoč kvadratnih metrov – s simulatorjem vožnje, biljardno mizo in streliščem za sprostitev – šteje petdeset sodelavcev, od tega jih dela deset v Tuzli, prihodnje leto bi jih bilo lahko že okoli sto. »Ne ustvarjamo še prihodkov in do končnega cilja je pred nami še vsaj tri leta garanja,« napoveduje Gregorčič. Vse sodelavce zaposlijo za nedoločen čas in jih tudi nadpovprečno plačajo. Sodelavce, ki so z njimi dve leti, bodo decembra nagradili z opcijskimi delnicami.

Najpomembnejši premiki bodo vidni prihodnjo jesen, ko bo v celoti postavljena platforma za dve cilji skupini: za ljubitelje glasbe na eni strani in glasbene profesionalce na drugi. Platforma bo ljubiteljem glasbe omogočala raziskovanje, pridružitev klubom oboževalcev, na podlagi njihovega glasbenega okusa jih bo platforma opozarjala na koncerte v njihovi bližini, predlagala nove glasbenike, mogoč bo tudi nakup vstopnic v kriptovalutah.

Viberate je 5. septembra v manj kot petih minutah zbral 10,6 milijona dolarjev, ki jih usmerjajo predvsem v razvoj in promocijo. Denar so zbrali s prvo ponudbo kriptokovancev (ICO), v kampanji so prodali vseh 120 milijonov žetonov vib. Z vibom danes trgujejo na petih svetovnih borzah, na dan sklenejo tudi za šest milijonov dolarjev poslov.

V letu 2019 bodo iskali novo naložbo, prodaja ali združitev z drugim podjetjem pride v poštev najpozneje v petih letih, je pojasnil Veber.

Pred kratkim so se povezali s storitvijo changelly, ki omogoča, da vib kupijo tudi manj vešči uporabniki, bodo pa še ta mesec vib dali v denarnico jaxx. Nedavno je vibe v svojo ponudbo uvrstilo tudi slovenskso zagonsko podjetje iz kriptosveta Iconomi.