Slovenski startup Viberate, ki ga je junija evropska komisija izbrala v osmerico, ki bo spremenila svetovno glasbeno industrijo, bo 5. septembra predstavil svoj lastni kriptokovanec, ki bo namenjen plačevanju glasbenih nastopov. Viberate trenutno ponuja vpogled v več kot 120.000 profilov glasbenikov, platformo pa bodo kmalu začeli nadgrajevati v tržnico glasbenikov, kjer bodo organizatorji dogodkov glasbenike lahko najeli v zameno za plačilo v kriptokovancih – med drugim tudi z njihovo lastno kriptovaluto vibe.

Nedavno se je slovenski ekipi pridružil Charlie Shrem, ustanovitelj Bitcoin Foundation in eden prvih ljudi na svetu, ki je prepoznal potencial bitcoina. Med drugim je upravljal tudi prvo diskoteko v ZDA, ki je kot plačilno sredstvo uporabljala bitcoin. Potencial pa v ekipi in projektu vidi tudi dr. Jure Leskovec, profesor z ugledne univerze Stanford in Pinterestov glavni znanstvenik, ki podjetju svetuje na področju obdelave velikih količin podatkov.

Projekt je podprlo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Viberatov projekt pa pozdravlja tudi dr. Peter Merc, direktor Lemur Legala in zagovornik delitvene ekonomije. »Digitalno, inovativno in predvsem disruptivno. Na tak način bi lahko opisali vizijo ekipe Viberate, ki jo že uspešno uresničujejo in ki jo nameravajo nadgraditi s primarno izdajo lastne kriptovalute (initial coin offering ali ICO) ter na tak način zbrati sredstva, potrebna za nadaljnji razvoj platforme. Poleg izjemne ekipe slovenskih poznavalcev tehnologije blockchain ekipo kot zunanji svetovalci dopolnjujejo še eminentna tuja in slovenska imena iz kriptosveta ter s področja znanosti. Se pa ta ICO pomembno razlikuje od večine drugih, ki so bili uspešno izpeljani v zadnjih mesecih. Viberate je že delujoča platforma,« pojasnjuje dr. Merc. Ekipa, ki stoji za platformo, je namreč že dokazala delovanje koncepta ter predvsem dokazala, da obstaja globalni trg za njihove storitve. Vsi pogoji za popolno disrupcijo glasbene industrije so izpolnjeni. »Tako kot že prej ICONOMI in cofound.it tudi Viberate postavlja nove standarde v globalni industriji 4.0,« je prepričan sogovornik. jpš

Storitev Viberate že uporabljajo velika imena svetovne glasbene scene. Med drugim so uradni profil prevzeli v menedžmentu superzvezdnika Robbieja Williamsa.