Afriški narodni kongres (ANC), ki ga je nekoč vodil veliki Nelson Mandela, slabijo hudi notranji boji. Predsednik stranke in države Jacob Zuma in drugi vladajoči so močno vpleteni v korupcijo, veliko javnih sredstev ponikne, tudi zato gospodarske rasti ni več, brezposelnost se približuje 30 odstotkom. Zuma, ki je stranko vodil zadnjih deset let, je tako ob odprtju petdnevnega kongresa stranke priznal, da Južnoafričani niso zadovoljni z ANC »zaradi korupcije, kriminala in brezposelnosti«. Toda ravno 75-letni Zuma je vpleten v številne korupcijske škandale. Med drugim je bil pripravljen bratom Gupta – izjemno bogatim poslovnežem indijskega rodu, ki imajo na plačilnem seznamu tudi Zumo – prepustiti odločanje o ministrih. Korupcija je na vseh ravneh vlade in po nekaterih ocenah je bilo ukradenih več kot deset milijard evrov državnega denarja.

Na tehtnici je prihodnost

Zuma, ki opravlja drugi in zadnji petletni predsedniški mandat, želi, da bi ga na čelu stranke ANC nasledila njegova nekdanja žena, 68-letna Nkosazana Dlamini-Zuma, ki je bila že večkrat ministrica in bi ga verjetno obvarovala pred sodnimi postopki. Drugi favorit je 65-letni podpredsednik države in stranke Cyril Ramaphosa, ki je na čelu nasprotnikov Zume v ANC. Nekdanjega sindikalista, ki je postal poslovnež in milijonar, podpirajo vsi iz ANC, ki so ogorčeni nad Zumovimi aferami.

Kandidata se razlikujeta tudi po gospodarskem programu. Dlamini-Zumova zagovarja sedanjo politiko, v kateri ima velik vpliv država, ki pa je ob vseh lepih načrtih o veliki preobrazbi gospodarstva spodletela, predvsem zato, ker je omogočila bogatenje majhne elite, povezane z oblastjo. Kongres ANC te dni potemtakem odloča o tem, ali se bo Južna Afrika še bolj pogreznila v gospodarsko nazadovanje in korupcijo ali pa se bo začelo njeno okrevanje. Torej bi moral zmagati Ramaphosa, ki se zavzema za tržno gospodarstvo, odprto globalizaciji. Z njegovim prihodom na čelo stranke in na oblast bi Južna Afrika dobila zaupanje poslovnih krogov in več tujih naložb. Številni brezposelni v njem vidijo rešitelja, ki jim bo omogočil zaposlitev. Prav tako naj bi povezal vse rase, ki živijo v Južni Afriki.

Zuluji za Zumo

Toda Zuma ima kljub aferam še vedno veliko podpore v etnični skupini Zulu, ki je večinska v državi. Zlasti ga podpirajo podeželje in revni sloji. Številni temnopolti se bojijo, da bi belci z zmago Ramaphose postali še bogatejši.

Sicer naj bi imel med 5000 delegati kongresa Ramaphosa majhno prednost pred Dlamini-Zumovo. Toda ker bo glasovanje tajno, bi Zuma lahko uporabil vsa sredstva, tudi podkupovanje, predvsem pa bi lahko svoji nekdanji ženi omogočil zmago z dobrim poznavanjem strankinih mehanizmov. Če mu ne bo uspelo, mu grozi zapor. Nekateri Južnoafričani zanj držijo pesti zato, ker v tem vidijo možnost, da ANC izgubi na parlamentarnih volitvah leta 2019.