Slovenski smučarji skakalci so v idiličnih zimskih razmerah, v Engelbergu je zapadlo dvajset centimetrov snega, stoodstotno izpolnili prvo nalogo, ki jim jo je dal selektor Goran Janus. Vseh sedem se jih je skozi kvalifikacije, v katerih je bilo treba premagati osemnajst tekmovalcev, uvrstilo na današnjo tekmo. V zahtevnih razmerah, pihal je veter v hrbet s hitrostjo tudi meter in pol na sekundo, so se Slovenci dobro znašli, saj se jih je kar šest zvrstilo do 30. mesta.

Z osmim mestom je presenetil Anže Semenič, potem ko je bil v obeh skokih za trening daleč v ozadju (118,5 m – 53. izid, 116 m – 40.). Potreboval je nekaj časa, da se je prilagodil profilu skakalnice. »Največ rezerve imam na odskočni mizi. Pri moji višini 192 centimetrov sem za vsako napako še bolj kaznovan. Če je skok tehnično popoln, pa sem v prednosti, ker imam večjo plovno površino za letenje. Ko natančno zadenem odriv na odskočni mizi, je dosegljiva tudi uvrstitev med najboljših deset,« pravi Anže Semenič, ki je po duši rojen letalec.

Čeprav je bil Peter Prevc deseti, Janus ni bil povsem zadovoljen, ker v zraku še vedno razproda nekaj metrov za daljši skok. Posebno previden je bil pri doskoku, saj je lani v Engelbergu padel. Tilen Bartol (16. mesto) je nalogo opravil v slogu rutinerja. Veliko pozornosti je vzbudil Domen Prevc (22. mesto), saj je to njegov prvi letošnji nastop v svetovnem pokalu, potem ko je pred letom dni nosil rumeno majico in do novoletne turneje nanizal štiri zmage. Očitno je trening v Planici obrodil sadove, saj je skakal daleč, čeprav je bil med tistimi, ki so dobili največ bonusa točk (20) zaradi vetra v hrbet. »Lani se je moja dobra forma končala v Engelbergu. Upam, da bom tukaj začel vzpon in bom nato konstanten do konca zime,« si je zaželel Domen Prevc, ki je imel s 138 metri najdaljši skok druge serije za trening, in priznal, da je bil zaradi treme živčen. Njegov slog skakanja ni več tako agresiven, ekstremen in tvegan, kot je bil lani.

Sedemnajstletni up Timi Zajc (25. mesto) in izkušeni 34-letni Jernej Damjan (30. mesto) sta se brez težav uvrstila na tekmo. Za rep je tekmo ujel Robert Kranjec z 49. mestom. »Takoj podpišem, da fantje na tekmi zasedejo enaka mesta, kot so jih v kvalifikacijah,« si je zaželel Goran Janus.