Ko je vse kazalo, da bodo najprej sneg, nato pa dež in veter onemogočili današnjo tekmo smučarjev v Titisee-Neustadtu v Nemčiji, so po maratonskem čakanju le izpeljali preizkušnjo z eno serijo, ki se je na veliko veselje gledalcev končala z dvojno zmago gostiteljev. Vrstni red na prvih treh mestih je enak, kot je v skupnem seštevku svetovnega pokala, Nemca Richard Freitag in Andreas Wellinger ter Norvežan Daniel Andre Tande, kar pomeni, da so bile vsaj pri najboljših enakovredne in regularne razmere.

V slovenskem taboru so bili najbolj zadovoljni z devetim mestom Jerneja Damjana, ki je konkurenčen za redno uvrščanje v najboljšo deseterico. »Za nami je dolg dan. Že ko smo prišli na skakalnico, smo vedeli, da ne bo šlo po urniku. Na vrh skakalnice sem odšel osredotočen zgolj na svoj skok. Kaj se bo zgodilo v zraku, je bilo težko napovedati. Zame se je lepo izšlo in sem zelo zadovoljen z devetim mestom. Verjetno so mi pomagale tudi izkušnje, vsaj kar zadeva mirnost pred skokom. Ker sem bil tukaj že vajen, da vseskozi skačem z vetrom v hrbet, s tem nisem imel težav,« je vtise strnil Jernej Damjan.

Med dobitniki točk sta bila še Peter Prevc na 15. mestu, potem ko je imel tudi nekaj sreče z vetrom, in Anže Semenič na 18. mestu, »Glede na to, kaj vse se je dogajalo, sem kar zadovoljen z izkupičkom. Dolgo smo čakali na začetek. nato se je dogajalo ekspresno, tudi moj skok. Ni bil nič posebnega, a tudi brez večjih napak. Glede na zadnjo tekmo, ko nisem bil niti v finalu, je to napredek. Skoki se počasi izboljšujejo, dvigujem raven tehnične izvedbe, videli pa bomo, kam bomo prišli,« je bil vendarle zadovoljen Peter Prevc.

Tilen Bartol je na 36. mestu ostal brez točk, a imel obilo smole. Tik pred nastopom se mu je strgal pas, s katerim zapne skakalni čevelj, zato v mehkem obuvalu brez dobrega oprijema ni imel pravega občutka. Timi Zajc in Anže Lanišek sta izpadla že v kvalifikacijah. »Tekma je bila mali maraton, saj so prireditelji glede ne vremensko napoved potrpežljivo vztrajali in bili nagrajeni. Za trenerje je takšna tekma, ki je bila prava vetrovna loterija, izredno stresna. Najpomembneje je, da ni bilo poškodb. S slovenskim izkupičkom sem zadovoljen. Zame je vrhunski rezultat vsaka uvrstitev med najboljših deset. Damjan ima stabilno formo. Petrov drugi skok na ekipni tekmi in današnji sta bila že lepa, kar je dokaz, da gre na boljše. Semenič ima težave s točnostjo odriva. Če želi priti med najboljše, bo moral popraviti ta element. Bartol je bil zelo pogumen, da je sploh skočil z raztrganim pasom,« je današnji nastop ocenil selektor Goran Janus in se nato usedel v avto na osemurno nočno vožnjo v domovino.

Tretja moštvena tekma sezone je bila izjemno izenačena in dramatična. Norvežani so po Wisli in Kuusamu dobili še tretjo tekmo zapored, potem ko so za osem desetink točke, kar je v dolžini manj kot pol metra, premagali Poljake. To je bila že peta norveška ekipna zmaga v nizu, saj so bili nepremagljivi tudi na zadnjih dveh preizkušnjah v pretekli zimi na poletih v Vikersundu in Planici. Slovenska reprezentanca je pokazala najboljšo predstavo v letošnji sezoni in zasedla četrto mesto. Na prvi moštveni tekmi v Wisli na Poljskem je bila šesta, na tem mestu je bila od prvega skoka in ni imela možnosti, da se vmeša v boj za peto mesto, ki je bil cilj. V Kuusamu na Finskem je zasedla peto mesto, a z obilo športne sreče, saj Poljak Piotr Zyla v prvi seriji ni smel nastopiti zaradi neustreznega dresa. V soboto so Tilen Bartol, Peter Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan prikazali zelo dobre skoke. Dolgo časa so bili v boju za tretje mesto, saj so Nemcem dihali za ovratnik, na koncu so zasedli četrto mesto in za šest desetink točke prehiteli Avstrijce.

»Vsako tekmo smo boljši. Pohvale vsem štirim fantom, ki so se zelo trudili in zagrizeno borili za vsak meter. Zanimiva, kakovostna in napeta tekma. Zaradi zahtevnih vetrovnih razmer so bile daljave nekoliko krajše, a je bila tehnična izvedba dobra in tega sem najbolj vesel. Za stopničke bi morali imeti štiri zelo razpoložene tekmovalce ali pa tako kot Nemci dva v resnično vrhunski formi,« je moštveni nastop ocenil Janus.

Naslednji tekmi svetovnega pokala bosta v soboto in nedeljo v Engelbergu v Švici, kjer je po tradiciji tudi generalka za novoletno turnejo, prvi vrhunec letošnje sezone. V Švico bodo odpotovali Bartol, Peter Prevc, Semenič in Damjan, preostale tri potnike pa bo Janus določil v sredo po treningu v Planici.