Predsednik FCC Ajit Pai, ki ga je na položaj postavil predsednik ZDA Donald Trump, je dobil naročilo, da odpravi spletno nevtralnost, ki je bila s težavo uzakonjena v času predsednika Baracka Obame. Poteza ni presenetljiva, saj se je Trump od začetka vladanja spravil na vsako vladno regulacijo, ki jo je opazil.

Obnova spletne svobode, vendar zgolj za velike korporacije

Trumpova vlada navijanje cen za potrošnike opredeljuje kot Obnovo svobode na internetu, pri čemer je ta svoboda mišljena predvsem za velike korporacije, ki naklep sprejemajo z navdušenjem.

Spletna nevtralnost je namreč Comcastu, AT&T, Time Warnerju in Verizonu onemogočala upočasnjevanje interneta ponudnikom oziroma pospeševanje interneta tistim, ki plačajo več ali so v njihovi lasti.

Pai je bil član FCC že v časih Obame in je takrat nasprotoval spletni nevtralnosti, vendar so imeli takrat v FCC večino demokrati, ki so ga preglasovali. V času Trumpa imajo v FCC večino republikanci.

»Ta načrt kljubuje volji milijonov Američanov«

Pai je že leta 2015, ko so potrjevali spletno nevtralnost, trdil, da to preprečuje inovacije in investicije v internet. To zagovarja še vedno in 14. decembra, ko bodo na zasedanju FCC spletno nevtralnost odpravili, bo prišel na svoj račun, skupaj z velikimi korporacijami.

»To je le darilo velikim ameriškim korporacijam na škodo potrošnikov, utemeljitve v prid odpravi spletne nevtralnosti pa so smešne in žaljive,« je sporočil demokratski član FCC Mignon Clyburn.

»Ta načrt kljubuje volji milijonov Američanov. Potrošniki nimajo skoraj nobene izbire glede ponudnika interneta, ki jim ne bi smeli omogočiti diskriminacije,« je sporočil vodja Združenja za internet Michael Beckerman. To združenje zastopa podjetja, kot so Facebook, Google, Amazon in ostale ponudnike spletnih vsebin.