Alpska smučarka Ilka Štuhec po operaciji levega kolena v zadnjih tednih doživlja težke čase. Štajerka zadnjih osem tednov izvaja rehabilitacijo po rekonstrukciji prednjih križnih vezi. Naporno je, priznava, po televiziji spremljati boje tekmic, ki jih je še pred nekaj meseci redno premagovala. Mariborčanka je v minuli sezoni zmagovala tako redno, da se je v eni sezoni na večni slovenski ženski lestvici s sedmimi zmagami na drugem mestu izenačila z Matejo Svet.

V rekordni sezoni 2016/17 je Ilka Štuhec postala svetovna smukaška prvakinja, osvojila dva mala kristalna globusa v smukaški in alpski kombinacijski razvrstitvi ter bila druga v skupnem seštevku svetovnega pokala in superveleslalomu. Njen vzpon na svetovni vrh je bil bliskovit in osupljiv. Bliskovit zato, ker je že na prvem prizorišču hitrih disciplin v Lake Louisu v dveh dneh dobila oba smuka svetovnega pokala, osupljiv pa zato, ker je formo obdržala vso sezono, blestela na vseh visokogorjih sveta, na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa z zmago v smuku dokazala, da se lahko kosa tudi s stresom velikih tekmovanj.

Sedemindvajsetletna športnica je v minuli sezoni unovčila svoj izjemen potencial, ki ga je kazala od otroških let. Pred skoraj dvema desetletjema je s startno številko 146 zmagala na prvi tekmi, ki se jo je udeležila pod okriljem Mednarodne smučarske organizacije. Na prvi tekmi evropskega pokala je bila dvanajsta, v mladinski konkurenci pa je bila leta 2007 svetovna prvakinja v slalomu in kombinaciji, leto pozneje še v smuku. Poškodbe so jo ustavile, da se v članski konkurenci ni že prej prebila v svetovni vrh. Na preboj med najboljše smučarke sveta se je pripravljala v ozadju, saj je medijski prostor več let z uspehi polnila Tina Maze. Po športni upokojitvi Črnjanke je Ilka Štuhec zaživela. Nikoli ne pozabi omeniti, da ji je vse uspelo po zaslugi izjemne ekipe. V njej je imela glavno besedo mama Darja Črnko, strokovni del je vodil Grega Koštomaj, v Anji Šešum pa je našla kineziologinjo in zaupnico.

Kakšna bo vrnitev Ilke Štuhec po šokantni oktobrski poškodbi križnih vezi med treningom slaloma v Pitztalu, bo pokazal čas. Glede na to, da je prestala že pet operacij desnega kolena, da je bila v enem obdobju skoraj tri sezone zunaj pravega tekmovalnega pogona, je jasno, da ima ogromno izkušenj z vračanjem v svetovni pokal. Pomembneje bo, kako bo telo zdržalo smučarske napore. Ker Ilki Štuhec v tej sezoni ne bo treba nositi bremena velikih pričakovanj javnosti pred olimpijskimi igrami, bo lahko v nov olimpijski ciklus vstopila psihično spočita.