Judoistka Tina Trstenjak je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru poskrbela, da je eden najglobalnejših olimpijskih športov dobil slovensko kategorijo. Z naslovom olimpijske prvakinje do 63 kg je judoistka Sankakuja ubranila slovensko zmago v kategoriji, ki jo je v Londonu osvojila njena dolgoletna partnerica na treningih Urška Žolnir. Svetovni mediji so bili polni hvale na račun nove in stare olimpijske prvakinje, ki sta si v judu priborili izjemen ugled, ter tvorca njunih uspehov Marjana Fabjana.

Najboljša slovenska športnica iztekajočega se leta ima veliko skupnega z Urško Žolnir. Ko je njena klubska kolegica v Londonu osvojila prvo slovensko žensko zlato olimpijsko kolajno, je bila namreč njena partnerica na treningih in igrah. Iz prve vrste je doživela pot Urške Žolnir do Olimpa. Štiri leta kasneje je bila zgodba obrnjena, saj je bila kot trenerka članica olimpijske reprezentance tudi Urška Žolnir. Tina Trstenjak je unovčila izkušnje ter v veličastnem slogu osvojila edino slovensko zlato kolajno v Riu de Janeiru.

Največje vrednote 26-letne olimpijske prvakinje so poštenje, delavnost in vztrajnost. Na svoji športni poti je v celoti sprejela pristop in predanost športu, kakršno zahteva trener Marjan Fabjan. Njena vzornica je Urška Žolnir, a pravi, da je ne kopira, saj noben ponaredek ni boljši od originala.

Pot do največjega uspeha Tine Trstenjak je bila sila negotova. 26-letna judoistka je v Brazilijo odpotovala kot prva favoritinja, saj je bila aktualna svetovna in evropska prvakinja. A bila je poškodovana, zato se je vsakega dvoboja lotila premišljeno, s prilagojeno taktiko. Ko pa je v igri taktika, stopi v veljavo Marjan Fabjan, ki vselej na največjih tekmovanjih dokazuje, zakaj je eden najbolj priznanih trenerjev na svetu. Ko se je Fabjanu po uspehu Tine Trstenjak odvalil kamen od srca, je po velikem uspehu slovenskega športa dejal, da je po poklicu zlatar, zato mu pripadajo zlate kolajne.

Prvič po zlati olimpijski kolajni je Tina Trstenjak tekmovala na začetku decembra v Tokiu, kjer je na tekmi svetovnega pokala v slovenski kategoriji do 63 kg osvojila bronasto odličje.