Dan brez teka je izgubljen dan, pravijo zavedni smučarski tekači. Redno ukvarjanje s tekom na smučeh namreč ugodno vpliva tako na krepitev srčno-žilnega sistema, uravnavanje telesne teže in krvnega tlaka, kot tudi na izboljšanje metabolizma, povečanje pljučne kapacitete in krepitev mišic celega telesa. Kar je zagotovo najpomembnejše: vadba preprečuje psihične strese, po njej se počutimo bolje, smo bolj optimistični in srečnejši.

Zdravstvenih razlogov, zakaj pričeti s tekom v smučinah, je torej veliko. V prid tekačem šteje tudi dejstvo, da se nam do številnih tekaških prog ni treba voziti na drug konec države ali celo v tujino. Ob ugodnih snežnih razmerah jih namreč najdemo v domala vseh večjih krajih. Čeprav so ponekod v večjih tekaških oazah že pred leti začeli zaračunavati tekaško progo, so cene precej nižje kot denimo pri alpskem smučanju. Prednosti plačljivih smučin so, da so proge redno zgledno vzdrževane, ponekod jih ob potrebi zasnežujejo z umetnim snegom in osvetljujejo za večerne treninge.

Najdražja je tista oprema, ki nam ne ustreza

Tekaško opremo je možno kupiti v skorajda vseh večjih športnih prodajalnah. Nikar ne pozabite, da je najdražja tista oprema, ki nam ne ustreza. O njeni primernosti se pozanimajte pri prodajalcih, še bolje je, če smuči, palice in čevlje pred nakupom preizkusite. To lahko storite v katerem od večjih tekaških središč, kjer imajo izposojevalnico, servis ali prodajo vrhunske opreme priznanih proizvajalcev. Nasvet: najdražja in najboljša oprema ne bosta prav nič pripomogli k vašim spretnostim v smučinah, če se učenja ne boste lotili sistematično.

V vseh večjih smučarskih tekaških središčih v Sloveniji delujejo tekaške šole, kjer se lahko vključite v različne ravni tečajev (začetni, nadaljevalni, izpopolnjevalni) v okviru Zveze učiteljev in trenerjev smučanja (ZUTS). Začetniki se lahko tako najlaže prepričate, katera tehnika teka vam bolj ustreza in kaj si želite – zgolj sprehajanja na smučeh ali pa ste dovolj pripravljeni za resnejšo vadbo na smučeh. Za vsako obliko omenjene rekreacije namreč obstaja posebna oprema, zato je ceneje, da svoje želje spoznate na tečaju, kot da si kupite napačno opremo.

Teka na smučeh se lahko lotimo v klasični ali drsalni oziroma prosti tekaški tehniki. Vsaka od obeh tehnik teka zahteva specifično tekaško opremo. Začetniki naj vselej začnejo s klasično, ki je energijsko manj zahtevna od drsalne. Posnema namreč naravno gibanje, podobno hoji. Drsalna oziroma prosta tehnika teka je primerna za izkušenejše tekače. Je hitrejša, priprava smuči zanjo pa je manj zahtevna od priprave smuči za klasično tehniko. Razlike so tudi pri vseh bistvenih kosih opreme. Smuči za klasično tehniko so deset centimetrov daljše in v sredinskem delu so bolj napete in trše. Tekaški čevlji za klasično tehniko so nižji in mehkejši, palice pa krajše od palic za drsalno tehniko. Gumice na vezeh so za klasično tehniko nekoliko mehkejše.

Smuči je treba negovati

Mažemo tako klasične kot tudi smuči za prosto tehniko. Osnovni pripomočki za pripravo smuči so parafinski vosek, strgalo za drsno ploskev in utor, krtača, likalnik in miza za vpetje smuči. O pravilnih postopkih mazanja smuči se lahko poučite v tekaškosmučarskih servisih, še bolje je, da svoje smuči vsaj enkrat letno (ali po potrebi) prepustite strokovnjakom – serviserjem smuči. Vsake smuči potrebujejo redno impregnacijo z voski za drsenje, dodatno uporabo oprijemalnih maž (voskov in klistrov) pa zahtevajo le smuči za klasično tehniko teka. Zadnja leta so za začetnike, otroke in rekreativce še posebej priporočljive posebne smuči, ki imajo narebren spodnji del, ali so izdelane iz posebne mase, ki omogoča dober oprijem smučke v skorajda vseh vremenskih pogojih.

Prav slednji so lahko zelo nepredvidljivi, zato je prvo pravilo glede garderobe v smučinah čebulno oblačenje. To pomeni, da nosimo več slojev tanjših oblačil, med katerimi nas prijetno grejejo tudi plasti zraka. Tekaška garderoba naj vsebuje kakovostne funkcionalne kose oblačil, ki jih odlikujejo izjemna zračnost in posebni materiali, ki omogočajo odvajanje potu, hitro sušenje in zapirajo vdor mrzlega zraka. Ne pozabite na športno perilo, pajkice, jakno, hlače in tople, a ne preveč debele rokavice. Glavo zaščite s kapo ali trakom, zelo priporočljiva so očala z visokim UV-filtrom, premazana z zaščitnim slojem proti rosenju in s primernimi stekli za različne vremenske razmere. V zelo hladnem vremenu je priporočljivo nositi tudi posebno masko.

Kakor koli, naj bo v najmodnejših oblačilih in z najkakovostnejšo opremo ali v povsem poprečni opravi – tek na smučeh s svojo preprostostjo in dostopnostjo navduši vsakogar. Dovolite si pričarati aktivno zimsko pravljico.