Kdo si sploh omisli sesalnik, ki stane nič kaj skromnih 600 evrov in ne omogoča globinskega čiščenja? Roomba 896 zagotovo meri na tehnološko bolj ozaveščenega uporabnika, ki je po eni strani nekoliko radoveden, kaj mu nova tehnologija prinaša, po drugi strani pa toliko ceni domačo čistočo, da je čiščenje pripravljen prepustiti avtonomni napravi.

Pri podjetju iRobot so zelo dobro poskrbeli, da uporabnika nova tehnologija ne prestraši že pri prvem stiku. Ko namreč odpremo embalažo sesalnika, nas najprej pozdravi knjižica, v kateri se nam robot predstavi v slogu: »Sem roomba in pomagal ti bom počistiti stanovanje. Ne maram pa temnih preprog, saj se mi te zdijo kot prepad, zato se jih izogibam.«

Od tu je zagon sesalnika nekaj najpreprostejšega. V električno vtičnico priključimo njegovo polnilno postajo, sesalnik priključimo in počakamo, da se baterija napolni. Da je ta napolnjena, nas opozori utripajoča signalna lučka. Nato je vse, kar moramo storiti, le, da pritisnemo na velik gumb na sredini ohišja, na katerem piše »clean«. In sesalnik začne svoje delo, mi pa se lahko posvetimo drugim opravkom. Ko so tla počiščena, se roomba samodejno vrne na svojo polnilno postajo in tam počaka, dokler mu znova ne naložimo dela.

Novo dojemanje čiščenja

Robotski sesalnik popolnoma spremeni dojemanje domačega čiščenja. Recimo, po službi pridete v nekoliko umazano stanovanje. Vendar veste, da morate pred čiščenjem tal še skuhati kosilo, pospraviti perilo in tako naprej. Če imate robotski sesalnik, ga preprosto vključite in se posvetite drugim obveznostim. Sesalnik bo stanovanje, veliko 60 kvadratnih metrov, počistil v poldrugi uri.

Najbolj premijski model, roomba 980, za katerega je treba odšteti okroglega tisočaka, bo počistil kar 185 kvadratnih metrov površine. Vgrajene ima tudi najnaprednejše tehnologije, med drugim sistem vslam, kar mu pomaga prostor zaznavati tudi vizualno. Tak sesalnik sestavi sliko prostora in se po njem sistematično premika ter obišče čisto vsak kotiček tal.

Naš testni model se je kljub tehnološki skromnosti vseeno odlično izkazal. Sesalnik se ne zaletava v predmete kot pijanček, temveč je »preudarno« manevriral med ovirami in dobro počistil kote prostorov. Zanimivo je, koliko prašnih delcev je ob vsakem sesanju nabral, čeprav se je na prvi pogled zdelo, da so tla povsem čista.

Analize uporabe takih robotskih sesalnikov so pokazale, da ti v povprečju čistijo 43 minut na dan in petkrat na teden. Lastniku na leto prihranijo 110 ur dela, najbolj pa so dejavni ob petkih.

Čisti, ko nas ni doma

Uporabnik lahko sesalnik nadzoruje tudi prek mobilne aplikacije. Tu imamo na voljo veliko nastavitev, najpogosteje pa je, da sesalnik nastavimo na čiščenje ob uri, ko lastnika ni doma. Tako nas ne bo motilo njegovo brnenje in sprehajanje po stanovanju. Namreč, kot vsak sesalnik tudi roomba da vedeti, da opravlja delo. Naprava je razmeroma glasna.

Pohvaliti moramo njegovo zmožnost, da se skobaca na zajetnejše preproge in jih tudi dobro očisti. Med sesanjem poskrbi, da so prašni delci tesno shranjeni v ohišju naprave. Res pa je, da bo delo najbolje opravil na tleh brez preprog in drugih ovir, kot so podboji vrat.

Kot že rečeno, pisane preproge s temnimi vzorci za roombo niso najljubši prizor. V tem primeru bo zbegano krožil in skušal najti izhod. Če se mu zatakne vezalka ali nogavica v metlicah, nas na to opozori s piskanjem, da mu pomagamo. Ima pa sesalnik nameščene krtače, ki preprečujejo vozlanje, ter tudi sistem, ki preprečuje zapletanje v rese preprog.

Številne tehnologije so razvoj takih sesalnikov že privedle do stopnje, ko lahko sesalnik brez slabe vesti pustimo, da sam opravlja svoje delo, in nanj popolnoma pozabimo. To pa je tudi bistvo takih pomagačev. Da uporabnika razbremenijo, ne pa da mu nakopljejo dodatne skrbi. Zato je naložba v robotski sesalnik, če si ga le lahko privoščite, zagotovo smiselna.