Če imaš rad tehnologijo in dizajn, ti prvič, ko primeš v roke iphone x, v srcu nekoliko zapoje. Že na otip čutiš, da gre za vrhunski izdelek iz izbranih materialov. Sprednja in zadnja stran sta stekleni, mehko zaobljene stranice pa kovinske. Kar škoda se ti zdi, da boš prečudovit hrbtni del, ki je že skoraj zrcalo, skril v zaščitni ovitek. Malo manj ti je žal za kovinske stranice. Te so tako gladke, da se pogosto ustrašiš, da ti bo sicer vodoodporna naprava, ne pa tudi odporna proti udarcem, vsak čas zdrsnila iz dlani. Ker telefon s 174 grami ni med najlažjimi, je ta strah še večji.

Iphone so ostrigli na frufru

Glede velikosti je iphone x le malo večji od iphona 7 ali 8 ter navajenim na večje telefone lepo sede v roko. Večina kljub temu s palcem ne bo dosegla čisto vseh kotov zaslona, nekaterim pa se bo še vedno zdel nekoliko velik. Hitro se zazna tudi, da je nekoliko debelejši od trenutnega trenda supertankih telefonov. Najbolj prepoznavna karakteristika naprave pa je njen zaslon, ki je razpotegnjen po vsej sprednji strani, z izjemo kratkega črnega pasu, ki se z vrha zaslona po sredini spušča kot nekakšen frufru okoli sprednje kamere in drugih senzorjev. Odločitev za takšno »pričesko« telefonu daje prepoznavnost, a si je Apple z njo nakopal tudi nekaj težav. Vendar več o tem pozneje.

Odklepanje naprave z obrazom večinoma prepriča. Kadar deluje gladko, nimaš občutka, da je telefon sploh zaklenjen. To je, dokler ga v roko ne prime kdo drug. Morda res ni tako varno kot dobra pin-koda, če je ne zaupate nikomur, a je več kot dovolj zanesljivo za vse, razen resnično izjemne primere enojajčnih dvojčkov ali mojstrsko izdelanih posebnih mask. Integracija obraznega odklepanja v plačila z napravo pa hkrati zagotavlja enostavnost nakupov in varnost pred naključnimi nakupi. Recimo med igro otrok.

Če vam ni do odklepanja z obrazom, ga lahko nastavite tudi zgolj s pin-kodo. To bodo včasih morali uporabiti tudi tisti, ki sicer odklepajo z obrazom. Zgodi se, da te naprava kdaj ne prepozna, a se uči in ji gre sčasoma bolje. Tudi če se ostrižete ali obrijete. Se pa kljub temu še vedno ni naučila slovensko, tako da so meniji v tujem jeziku. Hrvaško medtem že zna, tudi slovaško.

Snemanje 4k pri 60 slikah na sekundo

Fotografije dela zelo lepe in ostre. Kot vsi drugi mobilni telefoni pa ima težave, ko so svetlobne razmere slabše. Podobno kot Googlov pixel 2 omogoča zameglitev ozadja v portretnem načinu na hrbtni in tudi sprednji kameri, kar omogoča boljše sebke, videe pa zmore snemati s 4K-ločljivostjo s kar 60 sličicami na sekundo. Malce manj navdušuje odločitev, da lahko med posameznimi ločljivostmi snemanja izbirate zgolj v nastavitvah naprave in ne tudi v aplikaciji kamere, kar bi bilo priročnejše.

Ko video enkrat posnamete, ga lahko gledate na super retina HD OLED-zaslonu, ki je novost med iphoni, in ponuja čudovito ostro sliko z lepimi živimi barvami. Tudi ko zaslon pogledamo od bliže z očali za navidezno resničnost, dobimo gladko in relativno ostro sliko, a se posamezne pike še vedno vidi. Slednjih ima zaslon 458 na palec.

Zaslon ponuja hkrati več in manj

Apple iphone x trži kot iphone z največjo diagonalo zaslona v zgodovini podjetja. To je na splošno res. Ne pa tudi povsem res. Diagonala na iphonu 8 plus je 14 centimetrov, medtem ko je diagonala zaslona iphona x oglaševana kot 15 centimetrov. Tudi to je zgolj skoraj res, predvsem pa pogojeno z uporabljanjem aplikacij, ki so prilagojene nenavadni obliki njegovega zaslona.

Na netflixih in youtubu je (za zdaj) mogoče gledati ležeče videe zgolj v dveh velikostih. Pri obeh se večja opcija raztegne čez cel zaslon, a se s tem v sliko vrine (v tem primeru dokaj moteč) frufru. V manjši različici pogleda, ki uvede dodaten rob in s tem sliko odmakne od iphonove pričeske, pa je diagonala v netflixih največ 14 centimetrov, medtem ko je na youtubu zgolj 12,7 centimetra. Podobno pomanjšanje uporabnega zaslona se (za zdaj) dogaja tudi v številnih aplikacijah, ki niso namenjene gledanju videov. V nekaterih drugih se zaradi pričeske pojavljajo težave z razvrstitvijo ikon na vrhu zaslona.

Rezultat je zaslon, ki je sicer največji v zgodovini iphonov, a v kar nekaj primerih hkrati občutno bližji zaslonu velikosti iphona 8 kot iphona 8 plus. Zaslon prav tako ni povsem od roba do roba. Vsaj ne na način, ki so ga vajeni uporabniki Samsungovih telefonov edge in note. Kar nekaj črne obrobe torej ostaja, tudi ko je video čez cel zaslon. Zato je diagonala slike v resnici 14,5 centimetra.

Ničesar slabega pa ni mogoče reči o zvočniku naprave, ki oddaja čist in topel zvok tudi pri polni glasnosti, ki je kar visoka. Posebne reže za slušalke pa tudi tokrat ni.

Zmaga iracionalnega nad racionalnim

Od čiste ničle do 100 odstotkov se baterija napolni v treh urah, kar ni dobro. Zaradi ekspresnega polnjenja smo se že navadili, da se najboljši telefoni zvrhajo v eni uri. Pri tem gre pripomniti, da iphone x dejansko ima ekspresno polnjenje, a je treba temu namenjen kabel dokupiti. To je ena tistih malenkosti, ki te razjezijo. Kot da v visoki ceni ni dovolj prostora za enega pomembnejših dodatkov.

Ko je baterija enkrat polna, bo ob običajni rabi zdržala nekaj več kot en dan. Če veliko brskate po spletu ali gledate filme, pa nekoliko manj. Ura gledanja videov prek wi-fija z Applovimi žičnimi slušalkami in največjo osvetljavo zaslona porabi okoli 10 odstotkov baterije, kar je standardno za paradne konje.

Iphone x je kot mitološka sirena. S svojimi čari in večinoma dodelanimi drobnarijami te omreži, še preden se dobro zaveš, kaj se je zgodilo, in te premami v zajeten nakup. Z njim pride poleg zadovoljstva, da imaš v roki nekaj lepega, nedvomno tudi določen statusni simbol. Če pa odmisliš iracionalne čare naprave in nanjo pogledaš pragmatično, je težko zaobiti ceno. Osebno uporabljam mobilni telefon, ki je skoraj tisoč evrov cenejši od dražje različice iphona x, a ob vzporedni primerjavi težko najdem opravilo, ki bi ga iphone x ceni primerno počel trikrat ali vsaj dvakrat bolje.